Paaiškėjo pirmoji JAV valstija, uždraudusi abortų tabletes

Vajomingas penktadienį tapo pirmąja JAV valstija, uždraudusia naudoti aborto tabletes – tai naujausias konservatyviųjų valstijų kampanijos, kuria siekiama apriboti abortų prieinamumą, įvykis.

Nėštumas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nėštumas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2023, 8:12 AM

Pasirašęs abortų tablečių draudimą, Vajomingo gubernatorius Markas Gordonas paragino įstatymų leidėjus imtis tolesnių veiksmų – pasiūlyti į valstijos konstituciją įtraukti visišką abortų draudimą ir pateikti jį rinkėjams tvirtinti.

„Manau, kad šis klausimas, abortų klausimas Vajominge, turi būti išspręstas kuo greičiau, o tai geriausiai galima padaryti žmonių balsavimu“, – sakoma respublikonų gubernatoriaus pareiškime.

Toks Vajomingo veiksmas įgyvendintas po to, kai praėjusiais metais Aukščiausiasis Teismas priėmė svarbų sprendimą dėl abortų, o prieš abortus nusistačiusios grupės visoje šalyje ėmėsi aktyvių veiksmų, siekdamos visiškai juos uždrausti.

Taip pat laukiama federalinio teismo Teksase sprendimo, ten netrukus turėtų būti nuspręsta dėl galimo nacionalinio populiarios abortų tabletės draudimo.

Maisto ir vaistų administracija (FDA) daugiau nei prieš dešimtmetį patvirtino, kad ši tabletė – mifepristonas – gali būti vartojama, ir jau daugelį metų ją galima legaliai įsigyti.

Teksaso teisėjas Matthew Kacsmarykas gali įsakyti išimti šią aborto tabletę iš visos šalies rinkos.

Teksaso įstatymų leidėjai taip pat svarsto pasiūlymą, pagal kurį būtų ne tik uždraustos aborto tabletės, bet ir reikalaujama, kad valstijos interneto paslaugų teikėjai užblokuotų prieigą prie svetainių, kuriose tokios tabletės parduodamos paštu.

Nuo tada, kai JAV Aukščiausiasis Teismas praėjusiais metais panaikino 1973 metų sprendimą, kuriuo abortai buvo įtvirtinti kaip konstitucinė teisė, prieš abortus pasisakantys aktyvistai ieško būdų, kaip įtvirtinti draudimą visoje šalyje.

Apie 15 valstijų jau riboja galimybę gauti mifepristono, reikalaudamos, kad ją skirtų gydytojas, teigia reprodukcinės sveikatos tyrimų organizacija „Guttmacher Institute“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.