E. Macronui – dar vienas smūgis: kritikos lavina užgriuvo dėl elgesio interviu metu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas buvo kritikuojamas po to, kai, kalbėdamas tiesioginiame televizijos eteryje apie savo preištaringai vertinamą pensijų reformą, po stalu slapčia nusiėmė prabangų laikrodį.

E. Macronas.<br>Stop kadras.
E. Macronas.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2023, 9:34 AM, atnaujinta Mar 25, 2023, 9:36 AM

Prancūziją apėmė didžiuliai protestai ir streikai dėl E.Macrono sprendimo padidinti pensinį amžių nuo 62 iki 64 metų.

E.Macrono atstovai aiškino, kad prezidentas nusiėmė laikrodį, nes jis „trankėsi į stalą“, tačiau jo kritikai sako, kad itin prabangus laikrodis rodo, jog jis yra atitrūkęs nuo visuomenės.

Kai kurie teigė, kad laikrodžio vertė siekia net 80 tūkst. eurų, tačiau Eliziejaus rūmai pareiškė, kad tai netiesa.

Incidentas įvyko įpusėjus trečiadienį vykusiam interviu, kai E.Macronas grindė savo motyvus dėl pensinio amžiaus ilginimo. Jam atsirėmus dilbiais į stalą, pasigirdo trenksmas.

Tuomet prezidentas, tęsdamas pokalbį, padėjo rankas po stalu, o kai vėl jas pakėlė, laikrodis jau buvo nuimtas.

Prancūzijos prezidento komanda tvirtino, kad laikrodį E.Macronas nusiėmė visiškai nekaltai, esą laikrodis tiesiog „trankėsi į stalą“. Tačiau nuo rankos dingęs prezidento laikrodis greitai atkreipė jo kritikų dėmesį.

Opozicinės kairiosios partijos „La France Insoumise“ parlamento narė Clemence Guette dalyvavo visą šalį apėmusiuose protestuose prieš pensijų reformą.

Ji tviteryje parašė, kad prezidentui teigiant, jog minimalų darbo užmokestį gaunantys asmenys turi precedento neturinčią perkamąją galią, „paskutinis vaizdas“ buvo tas, kaip jis „nusiima savo gražų prabangų laikrodį“.

„Turtingųjų prezidentas dar niekada taip aiškiai nenešiojo savo vardo, kaip dabar“, – sakė jos kolegė Farida Amrani.

Internete buvo diskutuojama dėl tikslios laikrodžio kainos. Kai kurie E.Macrono kritikai teigė, kad jo vertė siekia 80 000 eurų.

Tačiau Eliziejaus rūmai Prancūzijos žiniasklaidai pranešė, kad prezidentas dėvėjo „Bell & Ross BR V1–92“ modelį, kuris yra su personalizuotu herbu.

Internete šio laikrodžio be personalizavimo kainos svyruoja nuo 1660 iki 3300 eurų. „Jis jį labai reguliariai nešioja jau daugiau nei pusantrų metų“, – pridūrė rūmai savo pareiškime.

E.Macronas jau seniai kritikuojamas savo politinių varžovų dėl paramos turtuoliams.

Vasarį jis sulaukė puolimo dėl to, kad vienam turtingiausių pasaulio žmonių Jeffui Bezosui įteikė aukščiausią Prancūzijos apdovanojimą, kai žmonės gatvėse protestavo dėl savo finansinės ateities.

Ironiška, bet E.Macronas kartais save vadina „laikrodžių meistru“, nes jam patinka nustatyti Prancūzijos politikos tempą.

Jis teigė, kad pensinio amžiaus pakeitimai yra „būtinybė“, kad pensijų biudžetas nesusidurtų su deficitu.

Praėjusią savaitę jo vyriausybė nusprendė pasinaudoti specialia konstitucine teise ir prastumti reformą be balsavimo, supratusi, kad Nacionalinėje asamblėjoje ji sunkiai praeis. Šis žingsnis sukėlė du balsavimus dėl nepasitikėjimo, kuriuos vyriausybė atlaikė.

Dėl šio ginčo visoje šalyje atsinaujino neramumai, kurie prasidėjo dar sausio mėnesį. Dėl masinių protestų teko atidėti ir šį savaitgalį turėjusį įvykti Didžiosios Britanijos karaliaus Karolio III vizitą.

Kartu su protestais vyko plataus masto streikai, kuriuose dalyvavo transporto darbuotojai, mokytojai, šiukšlių vežėjai ir naftos perdirbimo įmonių darbuotojai.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.