Rusija pavertė Ukrainą milžinišku minų lauku: problema gali išlikti dešimtmečius

Per šiuos metus Ukrainoje nuo minų žuvo 185 civiliai gyventojai, keli šimtai buvo sužeisti. Socialiniuose tinkluose dažnai matomos nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip derliaus nuėmimo metu traktoriai užvažiuoja ant sviedinio. Ukraina dabar yra viena iš labiausiai minomis užterštų šalių pasaulyje, ir ši problema veikiausiai išliks dešimtmečius.

Karas Ukrainoje. Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos žvalgai tikrina teritoriją Charkovo srityje, ar joje nėra minų ir nesprogusių sviedinių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos žvalgai tikrina teritoriją Charkovo srityje, ar joje nėra minų ir nesprogusių sviedinių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
ZumaPress/Scanpix nuotr.
ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2023, 5:20 PM

Užtenka kelių dienų apšaudymo, kad vietovė taptų netinkama pasėliams auginti, o sprogmenų nukenksminimo ekspertams prireiks mėnesių, kad iš jos pašalintų sprogmenis. Šiuo metu Ukraina neturi nei laiko, nei pakankamai specialistų. Kad galėtų toliau nuimti derlių, ūkininkai samdo sprogmenų nukenksminimo ekspertus juodojoje rinkoje, o tai dažnai lemia tragiškus nelaimingus atsitikimus.

Nukenčia ne tik ūkininkai. Besitraukdamos Rusijos pajėgos dažnai užminuoja miestų komunikacijos linijas ir svarbiausią infrastruktūrą, kad apsunkintų Ukrainos įmonių ir vietos gyventojų grįžimą. Visiškai išvalyti šalį nuo visų minų kainuos milijardus dolerių, reikės daug įrangos ir specialistų.

Problema ateinantiems dešimtmečiams

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno, 2022 m. rugpjūtį Rusijos kariai kasdien į Ukrainos pozicijas paleisdavo 40 000–60 000 sviedinių. Dalis jų nesprogo. Įvairiais vertinimais, iki 20 proc. išleistos amunicijos nesuveikia. Be to, jei rusai ilgai būna tam tikroje teritorijoje, jie miškuose ir laukuose po savęs palieka minas.

Ukrainoje visos teritorijos, kuriose vyko kovos veiksmai, laikomos užterštomis sprogmenimis. Sprogmenų nukenksminimo ekspertų asociacijos skaičiavimais, tai sudaro 139 000 kv. km. Kitaip tariant, reikia patikrinti penktadalį šalies teritorijos.

Ukrainos agrarinio verslo klubo vertinimu, išlaisvintuose regionuose užminuota apie 2 mln. hektarų laukų. Kiekvieni metai, kai šios žemės nedirbamos, šalies ekonomikai kainuos iki 800 mln. dolerių. Šeši milijonai hektarų yra laikinai okupuoti, kuriuos taip pat reikės tikrinti išlaisvinus vietovę.

Išminavimas negarantuoja, kad ūkininkai grįš dirbti į šias žemes. Dirvą vis dar reikia išlyginti ir rekultivuoti, kad būtų atkurtas dirvožemio derlingumas. Birželio mėnesį Kijevo ekonomikos mokykla apskaičiavo, kad bendra tokių darbų kaina – 40 mln. Charkovo holdingo bendrovė „Agrotrade“, kuri išdirba apie 70 500 ha, teigė, kad vieno hektaro žemės rekultivavimas po išminavimo vidutiniškai kainuoja 100 JAV dolerių.

Nuo karo nukentėjo ir gyvulininkystė. Saugios žemės trūkumas pašarams auginti verčia ūkininkus mažinti gyvulių skaičių ir atleisti darbuotojus. Pramonei atkurti prireiks ne vienerių metų.

Sunkiau tvarkytis su minomis regionuose, kuriuos daugiau nei pusę metų okupavo Rusija. Pavyzdžiui, Chersone Rusijos pajėgos užminavo svarbiausius infrastruktūros ir ryšių objektus ir net civilinius pastatus. Liudininkai ir kariškiai „The Guardian“ sakė, kad rusai visur paliko minų ir sprogmenų.

„Rusai užminavo viską, ką tik galėjo, – sakė Posad-Pokrovske įsikūręs karys Oleksandras Valerijovičius, padedantis valyti iš rusų atkovotą teritoriją. – Keliai, žemės, tiltai, namai, pastatai. Viskas. Nuolat randame minų. Nieko panašaus anksčiau nesu matęs“.

Ukrainos sprogmenų nukenksminimo ekspertai turi patikrinti kiekvieną išlaisvintos žemės metrą, kad ji taptų tinkama naudoti. Iki tol įmonės negalės joje dirbti.

Visiškas minų išminavimas Ukrainoje gali užtrukti dešimtmečius. Po Jugoslavijos karų Albanija savo teritoriją išvalyti nuo minų sugebėjo tik po dešimties metų. Ir tai nepaisant to, kad šalyje pavojingais buvo laikoma 15 000 kv. km – dešimt kartų mažiau nei dabar Ukrainoje.

Kitas pavyzdys – Kroatija. Dešimtajame dešimtmetyje ten pavojingais buvo laikoma 13 000 kv. kilometrų. Šalis vis dar negali visiškai išvalyti savo žemės nuo sprogmenų.

Trūksta ekspertų

Išminavimas civiliams gyventojams skirstomas į dvi rūšis: operatyvinį ir humanitarinį. Operatyvinis išminavimas – tai Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos, Nacionalinės gvardijos arba ginkluotųjų pajėgų sprogmenų nukenksminimo specialistų atliekamas teritorijų, kuriose rasta sprogmenų, išminavimas. Šio tipo išminavimas tinka ekstremalioms situacijoms.

Humanitarinis išminavimas – tai visų potencialiai pavojingų teritorijų patikrinimas pagal tarptautinius standartus, sprogmenų sunaikinimas ir kokybės kontrolė. Tai sudėtingas, daug laiko ir lėšų reikalaujantis procesas, tačiau tik jis užtikrina žemės savininkų saugumą.

Ukrainoje humanitarinį išminavimą vykdo aštuonios operatorių organizacijos. Per pastaruosius metus atsirado daug specializuotų organizacijų, norinčių dirbti Ukrainoje, tačiau jos turi praeiti sudėtingą sertifikavimo procedūrą. Tai stabdo naujų operatorių patekimą į rinką.

Vienos iš Ukrainos ginklų ir karinės įrangos gamintojų konglomerato „Ukroboronprom“ antrinių įmonių vadovas sakė, kad sertifikavimas trunka nuo 6 iki 12 mėnesių. Per tą laiką operatoriai renka dokumentus, apmoko sprogmenų nukenksminimo ekspertus, perka įrangą ir parengia veiklos taisykles. Ilgas sertifikavimo procesas yra tik sunkumų pradžia, nes humanitarinis išminavimas yra brangus.

Minų išminavimo asociacija teigia, kad išvalyti kvadratinį metrą žemės gali kainuoti 3–4 JAV dolerius. Nė vienas ūkininkas nepajėgus finansuoti tokių darbų.

„Vienas ūkininkas pasakė: net jei šią žemę apsėsime marihuana, per kelerius metus nesugebėsime atgauti išminavimo išlaidų“, – teigė išminavimo asociacijos vadovas Tymuras Pistriuha.

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos Aplinkosaugos saugos ir priešmininės kovos departamento vadovo Ruslano Berehulijos, vyriausybė kol kas neskyrė pinigų humanitariniam minų išminavimui, todėl išlaidas padengia užsienio donorai.

Visiško humanitarinio išminavimo Ukrainoje išlaidas sunku apskaičiuoti. Žiniasklaidoje kalbama apie 400–900 mlrd. Tačiau tiek kainuotų humanitarinis išminavimas, jei visos potencialiai pavojingos 139 000 kv. km teritorijos būtų užminuotos.

Iš tikrųjų šis skaičius yra daug mažesnis. Išminavimo išlaidos nustatomos atlikus netechninį tyrimą, o ne visi Ukrainos laukai yra tankiai padengti minomis. Kai kuriuose žemės plotuose gali neprireikti sprogmenų nukenksminimo specialistų darbo.

2022 m. vasarą projekte „Military Feodal“, kuriame apibendrinama informacija apie humanitarinį išminavimą, pateiktas konservatyvesnis įvertis – apie 5 mlrd. dolerių. Dabar ši suma yra didesnė.

Be to, laukai išminavimui pasirenkami ne pagal eiliškumą, o pagal prioritetus. „Demining Solutions“ teigė, kad prioritetai nustatomi remiantis Nacionalinės kovos su minomis tarnybos nurodymais ir vietos valdžios institucijų pasiūlymais. Negalėdami mėnesių mėnesius laukti savo eilės, ūkininkai patys ieško sprogmenų nukenksminimo specialistų.

2022 m. pavasarį bendrovė „Agrotrade Holding“, kuriai priklauso balandį išlaisvintos žemės Černigovo srityje, susidūrė su problema: pasėtuose laukuose gulėjo nesprogusių sviedinių ir minų. Jie galėjo giliai įsmigti į žemę ir iki vasaros apaugti rapsų sėklomis. Tuomet laukai būtų buvę netinkami naudoti daugelį metų.

„Šalia mūsų laukų stovėjo kariškiai, prašėme jų išvalyti kelius. Tada paleidome purškimo dronus ir jais ieškojome nesprogusios amunicijos. Kariškiai viską susprogdino, o mes išvalėme“, – sako „Agrotrade Group“ veiklos vadovė Olena Vorona.

Įmonė padėkojo kariškiams už pagalbą pikapais ir degalais. Dėl to 10 000 hektarų minų išvalymas bendrovei kainavo apie 60 000 JAV dolerių. Pasak O.Voronos, panašiai pasielgė ir kiti ūkininkai. Bendrovė tvirtino, kad po tokio minų išminavimo nelaimingų atsitikimų nebuvo.

Sprogmenų ekspertų juodoji rinka

Ne visiems taip pasisekė. Yra buvę atvejų, kai žemės ūkio technika sprogdavo užvažiavus ant minų laukuose, kuriuos tariamai išminavo nesertifikuoti sprogmenų technikai.

„Vieno žmogaus kombainas sprogo Kijevo srityje. Jis paskambino mums ir skundėsi, kad kažkas išvalė jo lauką nuo minų, bet jis vis tiek ant vienos užvažiavo“, – sakė projekto „Military Feodal“ nariai.

Dėl skubaus poreikio išvalyti minas visose teritorijose, kuriose buvo Rusijos pajėgos, atsirado sprogmenų technikos juodoji rinka. Savo paslaugas šioje rinkoje siūlantys asmenys veikia greitai, tačiau nėra jokių garantijų, kad jie atliks kokybišką darbą. Tačiau ūkininkai pasirengę rizikuoti, kad išsaugotų savo verslą ir darbo vietas.

Vienos žemės ūkio bendrovės paskelbtais duomenimis, nesertifikuoti sprogmenų technikos specialistai juodojoje rinkoje už apžiūrą ima apie 5 000 grivinų (apie 135 JAV dolerius) už hektarą, o už minų išvalymą – 1 000–3 000 JAV dolerių už hektarą, priklausomai nuo minų tankumo.

Ekspertai skeptiškai vertina šiuos juodosios rinkos technikus. „Jei ūkininkas pasamdytų žmogų juodojoje rinkoje, o paskui norėtų praeiti atitikties patikrą arba išnuomoti savo žemę, jis negalėtų patikrinti, ar žemė yra saugi“, – perspėja kariškis Feodalas.

Ukrainoje taip pat pradeda formuotis legali kasyklų valymo ekspertų rinka. Pradėjo kurtis sertifikuotos įmonės, besispecializuojančios atlygintinai išvalyti minas. Viena iš jų yra „Ukroboronprom“ antrinė įmonė.

Kas toliau?

2022 m. buvo sudėtingi humanitarinio išminavimo srityje. Fronto linija vis keitėsi, trūko finansavimo, kai kurie technikai mokėsi, kad gautų pažymėjimus. Pastaruoju metu procesas įgavo pagreitį.

Prieš karą Ukrainoje buvo užregistruoti tik keturi išminavimo operatoriai. Dabar jų yra 10, du iš jų dirba informuodami visuomenę apie minų pavojų ir saugumą. Keli kiti išminavimo operatoriai vis dar sertifikuojami.

Žemės ūkio darbuotojai kartais patys imasi humanitarinio išminavimo. Žemės ūkio bendrovė „Nibulon“ šiuo metu siekia užsiregistruoti kaip išminavimo operatorius ir renka lėšas reikiamai įrangai įsigyti.

Daugėja šios srities ekspertų. Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba teigė, kad prieš metus joje dirbo 600 sprogmenų technikų, o šiuo metu jų skaičius siekia 1 000. Planuojama technikų skaičių padidinti iki 1 500.

Sertifikuotų operatorių taip pat daugėja. Prieš metus bendrovėje „Demining Solutions“ dirbo 10 technikų, o dabar jų yra 50. Dukterinė įmonė „Ukroboronprom“ tarp savo darbuotojų skaičiuoja 30 sprogmenų technikų ir tikisi jų skaičių padidinti iki 100.

Vis dėlto nėra pakankamai technikų, kad būtų galima patikrinti visas problemines sritis. Kita vertus, per pastaruosius metus Ukrainai suteikta didesnė tarptautinė parama gali paspartinti procesą.

Pavyzdžiui, JAV vyriausybė pareiškė, kad išminavimas Ukrainoje yra vienas didžiausių tokių iššūkių nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, ir skyrė 11 mln. Kanada skyrė 11 mln. JAV dolerių, o ES – 25 mln. eurų. Šie pinigai bus naudojami įrangai įsigyti, ekspertų komandoms apmokyti ir subsidijoms sertifikuotiems operatoriams teikti.

Palaipsniui bus sprendžiamos ūkininkų problemos. Bendrovės „Demining Solutions“ ekspertai teigia, kad Ukrainos nacionalinė kovos su minomis institucija, kuri įsteigta 2021 m. lapkritį, yra sakiusi, kad ūkininkavimo žemių išvalymas nuo minų 2023 m. bus jos pagrindinis prioritetas.

Sprogmenų technikų asociacija mano, kad Ukrainos teritorijai išvalyti nuo minų gali prireikti dešimčių metų. Tačiau iš kitų šalių, pavyzdžiui, Kroatijos, perimta patirtis ir šiuolaikinės technologijos gali gerokai pagreitinti šį procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.