Hondūras nutraukė ryšius su Taivanu ir ir užmezgė diplomatinius santykius su Kinija

Kinija ir Hondūras sekmadienį užmezgė oficialius diplomatinius santykius, Taivanas apkaltino Pekiną naudojant „prievartą ir bauginimą“ prieš nepriklausomos salos nedaug belikusių sąjungininkių.

Lotynų Amerika yra pagrindinis Kinijos ir Taivano diplomatinio mūšio laukas nuo 1949 m. pilietinio karo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lotynų Amerika yra pagrindinis Kinijos ir Taivano diplomatinio mūšio laukas nuo 1949 m. pilietinio karo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 8:32 AM

„Kinija ir Hondūras ką tik užmezgė diplomatinius santykius“, – tviteryje parašė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying. Dabar yra tik 13 šalių, palaikančių santykius su Taivanu, o ne su Kinija. Pastaraisiais metais Taivanas prarado kelias sąjungininkes Lotynų Amerikoje.

Kinija laiko savarankiškai valdomą demokratinį Taivaną savo teritorijos dalimi ir baudžiasi atsiimti salą, jei reikės, ir jėga. Hondūro užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad Hondūro vyriausybė pripažįsta „vieną Kiniją pasaulyje“, o Kinijos Liaudies Respublikos vyriausybė yra „vienintelė teisėta vyriausybė, atstovaujanti visai Kinijai“. „Taivanas yra neatimama Kinijos teritorijos dalis“, – sakoma pranešime.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen sakė, kad Hondūras pakeitė savo politiką dėl „Kinijos prievartos ir bauginimo“. „Kinija jau seniai užgniaužia (Taivano) tarptautinę erdvę, vienašališkai keldama pavojų regiono taikai ir stabilumui“, – sakoma jos biuro pranešime.

Anksčiau šį mėnesį Hondūro užsienio reikalų ministras Enrique Reina teigė, kad jo šalies sprendimą paskatino ekonominė būtinybė. Hondūras yra viena skurdžiausių regiono šalių, beveik 74 proc. iš beveik 10 milijonų žmonių gyvena skurde. Prieš tai Tegusigalpa derėjosi su Kinija dėl hidroelektrinės užtvankos statybos.

Lotynų Amerika yra pagrindinis Kinijos ir Taivano diplomatinio mūšio laukas nuo 1949 m. pilietinio karo. Hondūras buvo viena iš trijų Centrinės Amerikos valstybių, kartu su Belizu ir Gvatemala, vis dar pripažinusių Taivaną.

Pastaraisiais metais Kinija suviliojo Nikaragvą, Salvadorą, Panamą, Dominikos Respubliką ir Kosta Riką. Kitos Taivano diplomatinės sąjungininkės yra Vatikanas, Esvatinis, Paragvajus ir Haitis bei dar septynios mažos Karibų jūros ir Ramiojo vandenyno salų valstybės.

JAV tebėra svarbiausia Taivano sąjungininkė ir didžiausia ginklų tiekėja, nors nuo 1979 m. diplomatiškai pripažįsta tik Pekiną.

Šią savaitę Taivanas patvirtino, kad prezidentė Tsai Ing-wen vėliau šį mėnesį aplankys Gvatemalą ir Belizą bei užsuks į Jungtines Amerikos Valstijas. Pasak ministerijos, Tsai Ing-wen išvyks iš Taivano į 10 dienų kelionę kovo 29 d. ir pakeliui į Centrinės Amerikos šalis bei grįždama atgal sustos Niujorke ir Los Andžele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.