Rusijoje sulaikytas „The Wall Street Journal“ žurnalistas: kaltina šnipinėjimu

Rusijoje oficialiai suimtas „The Wall Street Journal“ dirbantis JAV žurnalistas, kaltinamas šnipinėjimu. Evanas Gershkovichius, patyręs Rusijos reporteris, sulaikymo metu dirbo Jekaterinburge.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
E. Gershkovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Gershkovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijoje už šnipinėjimą sulaikytas „The Wall Street Journal“ žurnalistas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Rusijoje už šnipinėjimą sulaikytas „The Wall Street Journal“ žurnalistas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 11:24 AM, atnaujinta Mar 30, 2023, 4:21 PM

Tarptautinis verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ ketvirtadienį paskelbė esantis „labai susirūpinęs“ dėl savo žurnalisto Evano Gershkovichiaus, Rusijos saugumo tarnybos FSB suimto dėl kaltinimų šnipinėjimu, ir griežtai paneigė jam pateiktus kaltinimus. Kremlius teigė, kad žurnalistas buvo „pagautas už rankos“.

FSB teigė, kad „sustabdė neteisėtąjo veiklą“ ir kad reporteris „veikė pagal JAV nurodymus“ bei „rinko valstybės paslaptis“.

Praėjus kelioms valandoms, saugumo tarnyba nuvežė jį į Lefortovo rajono teismą Maskvoje, kad galėtų oficialiai suimti. Vėliau jis buvo pastebėtas išvedamas iš pastato, o po to išvežamas.

Jo advokatas sakė, kad žurnalistas nebuvo įleistas į teismo salę. Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ teigė, kad anksčiau teisme nebuvo darbuotojų ir lankytojų dėl grasinimo susprogdinti bombą.

FSB savo pareiškime patvirtino, kad Evanas Gershkovichius, dirbdamas Jekaterinburge, esančiame už 1 800 km į rytus nuo Maskvos, turėjo Užsienio reikalų ministerijos akreditaciją.

Paskutiniame žurnalisto šią savaitę publikuotame „The Wall Street Journal“ straipsnyje buvo rašoma apie smunkančią Rusijos ekonomiką ir apie tai, kaip Kremliui tenka spręsti „didėjančių karinių išlaidų“ problemą, kartu išlaikant socialines išlaidas.

Tačiau FSB teigė, kad jis buvo sulaikytas vykdant JAV nurodymus ir už tai, kad rinko informaciją apie Rusijos gynybos įmonės veiklą. FSB Tyrimų departamentas pradėjo baudžiamąją bylą dėl šnipinėjimo.

Laikraštis „The Wall Street Journal“ savo pareiškime teigė, kad solidarizuojasi su žurnalistu ir jo šeima: „The Wall Street Journal“ griežtai neigia FSB kaltinimus ir siekia, kad mūsų patikimas ir atsidavęs reporteris Evanas Gershkovichius būtų nedelsiant paleistas.

Kremlius taip pat pakomentavo amerikiečių žurnalisto sulaikymą. „Tai FSB atsakomybė, jie jau paskelbė pareiškimą, – sakė atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. – Vienintelis dalykas, kurį galiu pridurti, yra tai, kad, kiek mums žinoma, jis buvo sugautas sučiuptas už rankos“.

Už šnipinėjimą Rusijoje gresia maksimali 20 metų laisvės atėmimo bausmė. Nuo 2022 m. vasario mėn. įvykusios plataus masto invazijos į Ukrainą pranešimus iš Rusijos tapo vis sunkiau rengti.

Nepriklausomi žurnalistai buvo vadinami „užsienio agentais“, o BBC korespondentė Rusijoje Sarah Rainsford buvo išsiųsta iš šalies. Prasidėjus karui, Rusija įvedė baudžiamąjį nusikaltimą už „netikrų naujienų“ arba „kariuomenės diskreditavimo“ skelbimą, pagal kurį už invazijos kritiką socialinėje žiniasklaidoje buvo nuteista dešimtys rusų.

Beveik visa nepriklausoma žiniasklaida buvo nutildyta, uždaryta arba užblokuota, įskaitant pagrindines žiniasklaidos priemones – televiziją „Lietus“, radiją „Echo Moskvy“ ir laikraštį „Novaja Gazeta“. Daugelis Vakarų žiniasklaidos priemonių nusprendė palikti Rusiją.

Rusijos politikos ekspertė Tatjana Stanovaja sakė, kad E.Gershkovichiaus sulaikymas sukėlė šoką. Pasak jos, FSB požiūriu, šnipinėjimas „renkant informaciją“ gali reikšti tiesiog ekspertų komentarų rinkimą, o veikimas pagal JAV nurodymus gali būti tiesiog nuoroda į jo redaktorius „The Wall Street Journal“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova sakė, kad tai, ką „Wall Street Journal“ darbuotojas darė Jekaterinburge, „neturi nieko bendra su žurnalistika“. Tai ne pirmas kartas, kai „užsienio korespondento“ statusas buvo naudojamas „pridengti veiklai, kuri nėra žurnalistika“, sakė ji.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas vietos naujienų agentūroms sakė, kad dar per anksti kalbėti apie apsikeitimą kaliniais: „Dabar net nekelčiau šio klausimo šioje plotmėje, nes jūs suprantate, kad kai kurie mainai, kurie įvyko praeityje, buvo skirti žmonėms, kurie jau atlikinėjo bausmę.“

Rusijoje laikomi keli JAV piliečiai. Likus kelioms dienoms iki invazijos amerikiečių krepšinio žvaigždė Brittney Griner buvo sulaikyta Maskvos oro uoste ir įkalinta už tai, kad gabeno kanapių aliejų. Praėjo 10 mėnesių, kol ji buvo paleista į laisvę mainais į liūdnai pagarsėjusį Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Butą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?