Slaptus Pentagono dokumentus galėjo nutekinti jaunas rasistinių pažiūrų ginklų entuziastas

Žmogus, atsakingas už masinį JAV vyriausybės paslapčių nutekinimą, atskleidusį sąjungininkų šnipinėjimą bei niūrias Ukrainos karo su Rusija perspektyvas ir įžiebusį diplomatinį gaisrą Baltuosiuose rūmuose, yra jaunas, charizmatiškas ginklų entuziastas, pasidalijęs itin slaptais dokumentais su grupe interneto draugų, ieškojusių draugijos pandemijos izoliacijoje.

Pentagonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pentagonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 11:23 AM

Bendros meilės ginklams, karinei įrangai ir dievui suvienyta maždaug dviejų dešimčių žmonių, daugiausia vyrų ir vaikinų, grupė 2020 m. „Discord“ – internetinėje platformoje, populiarioje tarp kompiuterinių žaidimų žaidėjų, – įkūrė klubą, į kurį buvo galima patekti tik su kvietimais.

Tačiau jie nekreipė daug dėmesio, kai praėjusiais metais vyras, kurį kai kurie vadina „OG“, paskelbė žinutę, prikimštą keistų akronimų ir žargono. Žodžiai buvo nepažįstami, o ilgą žinutę perskaitė nedaug žmonių, laikraščiui „The Washington Post“ paaiškino vienas iš grupės narių. Tačiau jis gerbė OG, jų mažytės genties vyresnįjį lyderį, kuris teigė žinąs paslapčių, kurias vyriausybė slepia nuo paprastų žmonių.

Jaunasis narys atidžiai perskaitė OG žinutę ir šimtus kitų, kurios, pasak jo, kelis mėnesius buvo reguliariai siunčiamos susirašinėjimo dalyviams. Jis prisiminė, kad tai buvo, kaip atrodė, beveik pažodinės įslaptintų žvalgybos dokumentų, kuriuos OG nurodė parsinešęs namo iš savo darbo „karinėje bazėje“, kurią narys atsisakė įvardyti, stenogramos.

OG teigė, kad bent dalį dienos praleisdavo saugioje patalpoje, kurioje buvo draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais ir kitais elektroniniais prietaisais, kurie galėjo būti naudojami slaptai informacijai, esančiai vyriausybiniuose kompiuterių tinkluose arba iš spausdintuvų išlendančiuose dokumentuose, užfiksuoti.

Pasak grupės nario, kai kuriuos ranka rašomus dokumentus jis anotavo, verčiant paslaptingą žvalgybinę kalbą, pavyzdžiui, paaiškinant, kad „NOFORN“ reiškia, jog dokumente esanti informacija yra tokia slapta, kad ja negalima dalytis su užsienio piliečiais.

Pranešama, kad vyras, atsakingas už šimtų slaptų Pentagono dokumentų nutekinimą, yra jaunas, rasistiškai nusiteikęs ginklų entuziastas, dirbęs karinėje bazėje ir siekęs padaryti įspūdį dviem dešimtims kitų interneto pokalbių grupės narių.

Laikraštis „The Washington Post“ apklausė paauglį grupės narį, kuris apibūdino vyrą, vadinamą inicialais „OG“, iš jų internetinio susirašinėjimo, pasidalijo nuotraukomis ir vaizdo įrašais. Laikraštis taip pat peržiūrėjo vaizdo įrašą, kuriame vyras, įvardytas kaip OG, mosikuoja dideliu šautuvu šaudykloje.

„Į kamerą jis rėkia rasistinius ir antisemitinius keiksmažodžius, tada paleidžia kelis šūvius į taikinį“, – sakoma pranešime. OG pasakojo tos pačios interneto grupės nariams, kad dirba karinėje bazėje, kuri ataskaitoje neįvardijama, ir kad jo darbas susijęs su didelio kiekio įslaptintos informacijos peržiūra.

Nutekinti dokumentai atskleidė paslaptis apie Ukrainos pasirengimą pavasario kontrpuolimui, JAV šnipinėjimą sąjungininkių, tokių kaip Ukraina, Pietų Korėja ir Izraelis atžvilgiu ir įtampą tarp Vašingtono ir sąjungininkių sostinių dėl Kijevo apginklavimo.

Daugėja įrodymų, kad dokumentų nutekinimas buvo ne žvalgybos operacija, kuria kokia nors valstybė siekė diskredituoti JAV, o veikiau Pentagono politikos, pagal kurią didžiuliam skaičiui kariškių, civilių ir rangovų išduodami leidimai dirbti su slapta informacija, pasekmė. Visoje JAV vyriausybėje yra apie 1,25 mln. darbuotojų ir rangovų, turinčių leidimus dirbti su aukščiausio slaptumo žyma „visiškai slaptai“.

Atrodo, kad OG veikė kaip grupės, kurią 2020 m. iš pradžių sukūrė nedidelė ginklų entuziastų ir žaidėjų grupė pranešimų platformoje „Discord“, lyderis. Grupė vadinosi keliais pavadinimais, bet dažniausiai buvo žinoma kaip „Thug Shaker Central“.

Pranešama, kad nuo praėjusių metų OG skelbė dokumentus serverio kanale, kurį pavadino „Bear vs Pig“ (liet. „Lokys prieš Kiaulę“) – tai nuoroda į karą Ukrainoje, taip pat į plačiai paplitusį vaizdo įrašą, kuriame kiaulės kovoja su juoduoju lokiu.

Pasak „The Washington Post“ apklausto paauglio grupės nario, OG „turėjo tamsų požiūrį į vyriausybę“ ir vaizdavo ją, ypač teisėsaugos ir žvalgybos institucijas, kaip represinę jėgą. Jis kalbėjo apie „valdžios perteklinį veikimą“.

Dienraštis „The Washington Post“ teigė, kad informaciją anonimiškai patvirtino kiti grupės nariai ir kad jis iš viso peržiūrėjo 300 įslaptintų dokumentų nuotraukų, t. y. tris kartus daugiau nei anksčiau manyta, kad jų buvo nutekinta.

Apie „Thug Shaker Central“ nutekintų duomenų kilmę sekmadienį pirmoji pranešė tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“, kuri taip pat apklausė tą patį nepilnametį grupės narį.

Tačiau laikraštis „The Washington Post“ teigė, kad iki publikacijos paskelbimo trečiadienio vakarą paauglio, kuris „pastarosiomis dienomis“ bendravo su OG, dar neapklausė jokie federalinės teisėsaugos pareigūnai, nors JAV teisingumo departamentas pradėjo baudžiamąjį tyrimą, o savaitės pradžioje buvo pradėta FTB paieška.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pažadėjo „apversti kiekvieną akmenį“, kad būtų surastas nutekintojas.

Dabartinė OG buvimo vieta nežinoma. Paauglys grupės narys sakė, kad pastaruoju metu jis „atrodė labai sutrikęs ir pasimetęs“.

„Jis puikiai supranta, kas vyksta ir kokios gali būti pasekmės, – pasakojo jis. – Jis tiesiog nežino, kaip spręsti šią situaciją... Jis atrodo gana sutrikęs.“

Paskutinėje žinutėje savo grupės nariams OG liepė jiems „laikytis nuošaliai ir ištrinti bet kokią informaciją, kuri gali būti su juo susijusi“, įskaitant bet kokias įslaptintų dokumentų kopijas.

Rusija kol kas į informacijos nutekinimą reagavo santūriai. Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas trečiadienį užsiminė, kad nutekinimas gali būti JAV dezinformacijos triukas.

„Kadangi JAV yra konflikto šalis ir iš esmės vykdo hibridinį karą prieš mus, gali būti, kad tokie metodai naudojami siekiant apgauti savo priešininką – Rusijos Federaciją“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė S.Riabkovas.

Ukrainos vyriausybė vertina galimą atskleistų duomenų žalą. Bylose pateikiama išsami informacija apie 12 naujai suformuotų brigadų, aprūpintų vakarietiškais koviniais tankais ir šarvuočiais, kurios, tikėtina, vadovaus puolimui prieš įsitvirtinusias Rusijos pozicijas.

„Žinoma, žmonės nėra patenkinti, – trečiadienį pripažino vienas pareigūnas. – Pernai Ukraina buvo kritikuojama, kad nėra patikima partnerė. Invazijos pradžioje dėl šio nepasitikėjimo mums nebuvo suteikta ginklų. Dėl to praradome daug teritorijos ir žmonių. Šis suvokimas buvo klaidingas. Ir dabar šis nutekėjimas vyksta iš JAV pusės.“

Pareigūnas nurodė, kad dar per anksti pasakyti, ar šis nutekėjimas turės įtakos Ukrainos kontrpuolimo planavimui, kuris šiuo metu yra pažengęs į priekį. Tikimasi, kad puolimas vyks šalies pietuose, o galbūt ir rytuose. Ukrainos tikslas – nutraukti sausumos koridorių, jungiantį Krymą su Donecko sritimi, ir išstumti rusus iš okupuoto Melitopolio miesto bei Berdiansko uosto.

Parengta pagal „The Washington Post“ ir „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.