„Tušti pažadai“: Ukrainoje kovojančių rusų kareivių žmonos piktinasi – jų vyrai negauna už žudymą žadėto atlyginimo

Į Ukrainą įsiveržusių Rusijos karinių pajėgų nariai daugeliu atvejų pažadėtą atlyginimą gauna pavėluotai, ne visą arba visiškai negauna. Tai atskleidė pašauktų ar mobilizuotų rusų kareivių žmonos.

Mobilizuotas rusų kareivis atsisveikina su žmona prieš išvykdamas į karo frontą Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mobilizuotas rusų kareivis atsisveikina su žmona prieš išvykdamas į karo frontą Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Krymas. Rusija minėjo devintąsias Krymo okupacijos metines, rengė demonstracijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Krymas. Rusija minėjo devintąsias Krymo okupacijos metines, rengė demonstracijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Krymas. Rusija minėjo devintąsias Krymo okupacijos metines, rengė demonstracijas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Krymas. Rusija minėjo devintąsias Krymo okupacijos metines, rengė demonstracijas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 7:04 AM

Remiantis oficialia informacija, Ukrainoje kariaujančio Rusijos kareivio pradinis atlyginimas yra apie 195 tūkst. rublių (2317 eurų) per mėnesį. Tai yra beveik 14 kartų daugiau nei vidutinis atlyginimas kai kuriuose Rusijos regionuose.

Tačiau kariškių artimieji teigia, kad atlyginimas dažnai vėluoja arba visai negaunamas.

Apie konkrečius atvejus pranešė nepriklausoma Ukrainos žiniasklaidos priemonė „Verstka“ remdamasi socialinės žiniasklaidos pranešimų stebėsena 52 Rusijos regionuose, taip pat aneksuotame Kryme.

Biurokratija nesusitvarko

Jekaterina iš Ivanovo, esančio maždaug 300 km į šiaurės rytus nuo Maskvos, pasakojo, kad jos vyras Aleksandras buvo mobilizuotas spalio 21 d., tačiau per pastaruosius du mėnesius negavo jokio atlyginimo.

„Jis teiraujasi dėl atlyginimo, tačiau sulaukia tiktai tuščių pažadų.

Vadai jam sako, kad jam tereikia laukti, tačiau jau du mėnesius negauna jokių pinigų, – skundėsi Jekaterina. – Tikriausiai žinote, kad auginti vaiką iš 20–30 tūkstančių rublių (maždaug 240–360 eurų) per mėnesį nėra lengva.“

Tai nėra pavienis atvejis. Rusijos karinės biurokratijos nesugebėjimas susitvarkyti su didėjančiu naujų rusų karių skaičiumi greičiausiai yra atlyginimų vėlavimo priežastis.

„Dar niekada anksčiau tiek daug žmonių nedalyvavo konfliktuose. Nei savanorių, nei mobilizuotųjų anksčiau kariuomenėje nebuvo. Nėra darbo su tokiu personalu patirties“, – sakė Rusijos karių motinų komitetui vadovaujanti Valentina Melnikova.

Pinigai kažkur dingsta

Jelizaveta iš Vologdos srities pasakojo, kad jos vyrui, 25 metų Kirilui, neseniai buvo drastiškai sumažintas atlyginimas neva siekiant jį nubausti už tai, kad jis vėlai sugrįžo į pulką po apsilankymo namuose pas naujagimę dukrą.

„Už vasario mėnesį jam buvo sumokėta tik 6 tūkst. rublių (71 euras). Mūsų kūdikiui dar tik mėnuo, o mes neturime pinigų“, – sakė rusė.

Vadai jos vyrui pasakė, kad neaišku, kada vėl bus mokamas visas jo atlyginimas.

„Anksčiau mokėjo 220 tūkstančių rublių per mėnesį, paskui vis mažiau ir mažiau. Sausio mėnesį buvo 195 tūkst. rublių“, – sakė ji.

Julija iš Ust Ilimsko, esančio Irkutsko mieste Rusijos Sibiro regione, sakė, kad jos vyras pasirašė sutartį kovoti Ukrainoje, tačiau jam buvo sumokėta tiktai mažiau nei ketvirtadalis to, kas buvo pažadėta.

„Buvo sumokėtas tik 30 tūkst. rublių (356 eurų) atlyginimas“, – sakė Julija. – Aš visur rašiau. Bet jis nėra toks vienas. Visi, kurie išvyko kartu su juo, taip pat negauna atlyginimo.“

Nepaisant visko, Kremliaus kaltinti ji nesiryžo: „Priežasčių gali būti daug. Galime tik spėlioti, būti kantrūs ir laukti. Rusijos žmonės yra kantrūs.“

Jelizaveta iš Volgogrado srities pramoninio Volžskio miesto teigė, kad jos vyrui nebuvo sumokėta už tarnybą sausio ir vasario mėnesiais.

„Prieš tai viskas buvo gerai – 195 tūkst. rublių kas mėnesį 12-ąją dieną.

Aš dar nieko apie tai nesiteiravau. Mano vyras kare dalyvauja nuo rugsėjo, jis savanoris“, – aiškino ji.

Masiškai bėgo iš Rusijos

Pernai rugsėjį paskelbus apie Rusijos piliečių „dalinę mobilizaciją“ kovoti Ukrainoje ji sukėlė ne tik protestus, bet ir masinį išvykimą.

Dešimtys tūkstančių žmonių pabėgo iš šalies automobiliais per sausumos pasienio punktus arba nusipirko lėktuvų bilietus.

Siekdama suvilioti rusus paimti ginklą ir dalyvauti Rusijos agresijoje vyriausybė pažadėjo didelį užmokestį.

Anot „The New York Times“, per karą Ukrainoje žuvo arba buvo sužeista beveik 200 tūkst. Rusijos kareivių.

Tuo metu Rusijos kariuomenė pernai rugsėjo mėnesį, paskutinį kartą pripažindama savo nuostolius, nurodė, jog žuvo mažiau nei 6 tūkst. kareivių. Žiniasklaida remdamasi atvirais šaltiniais patvirtino daugiau negu dvigubai didesnį žuvusių rusų kareivių skaičių.

Mobilizacija tampa elektroninė

Rusijoje kuriama elektroninė šaukimo į kariuomenę pranešimų sistema, kuri labai palengvins vyrų mobilizaciją į kariuomenę. Valstybės Dūma vienbalsiai pritarė šiam įstatymui.

Pagal jį el. šaukimai galios taip pat kaip ir registruotu paštu siunčiami teismo šaukimai ir pranešimai per darbdavį. El. šaukimas bus laikomas įteiktu nuo tos akimirkos, kai bus paskelbtas asmeninėje valstybės paslaugų portalo paskyroje.

Šiuo metu šaukimo į kariuomenę pranešimai turi būti įteikiami asmeniškai, o daugelis Rusijos vyrų išvengė kariuomenės atsisakydami priimti šaukimą ir pabėgdami į užsienį.

Gavus šaukimą per 20 kalendorinių dienų reikės atvykti į karinį komisariatą. Priešingu atveju bus uždraudžiama vairuoti transporto priemones, parduoti ir pirkti nekilnojamąjį turtą, kreiptis dėl paskolų, užsiimti individualia veikla.

Be to, naujuoju įstatymu „piliečiams, kuriems priklauso būti pašauktiems į karinę tarnybą“, draudžiama išvykti iš Rusijos nuo tos akimirkos, kai gauna šaukimą, iki tada, kol jie prisistato į karinį komisariatą.

Įstatymas įsigalios, kai jam pritars Federacijos Taryba ir pasirašys prezidentas Vladimiras Putinas, bet tai tėra formalumas.

Rusijoje 18–27 metų vyrams karinė tarnyba yra privaloma, šaukimas vyksta du kartus per metus.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas neigė planus surengti antrąją mobilizacijos bangą sakydamas, kad naujosios pataisos reikalingos siekiant „patobulinti ir modernizuoti“ šalies karinio šaukimo sistemą.

Parengta pagal „RadioFreeEurope/RadioLiberty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.