Pietų Afrikos valdančioji partija nori pasitraukti iš TBT

PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa antradienį pareiškė, kad jo valdančioji ANC partija nusprendė, jog Pietų Afrika turėtų pasitraukti iš Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), kuris kovo mėnesį išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.

​PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa antradienį pareiškė, kad jo valdančioji ANC partija nusprendė, jog Pietų Afrika turėtų pasitraukti iš Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), kuris kovo mėnesį išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa antradienį pareiškė, kad jo valdančioji ANC partija nusprendė, jog Pietų Afrika turėtų pasitraukti iš Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), kuris kovo mėnesį išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 4:11 PM

Toks arešto orderis reiškia, kad Pretorija, kurioje šiais metais turėtų vykti Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR bloko aukščiausiojo lygio susitikimas, turės atvykusį V. Putiną sulaikyti.

„Taip, valdančioji partija... priėmė sprendimą, kad Pietų Afrikai būtų protinga pasitraukti iš TBT“, – sakė C. Ramaphosa per spaudos konferenciją, surengtą kartu su PAR viešinčiu Suomijos prezidentu Sauli Niinisto.

C. Ramaphosa sakė, kad sprendimas po savaitgalį įvykusio Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) posėdžio buvo priimtas „daugiausia“ dėl, kaip teigiama, nesąžiningo teismo elgesio su tam tikromis šalimis.

„Norėtume, kad šis neteisingo elgesio klausimas būtų tinkamai aptartas, tačiau kol kas valdančioji partija dar kartą nusprendė, kad reikia pasitraukti“, – sakė jis.

V. Putino arešto orderis buvo išduotas po kaltinimų, kad Kremlius neteisėtai deportavo Ukrainos vaikus.

Apie tai, ar Pietų Afrika areštuos V. Putiną, C. Ramaphosa sakė, kad „šis klausimas yra svarstomas“.

PAR, žemyno galingoji valstybė, atsisakė pasmerkti invaziją į Ukrainą – kuri iš esmės izoliavo Maskvą tarptautinėje arenoje – sakydama, kad nori išlikti neutrali ir teikia pirmenybę dialogui siekiant nutraukti karą.

Tai ne pirmas kartas, kai PAR bando pasitraukti iš TBT. Šalis norėjo tai padaryti 2016 metais, po dar metais anksčiau kilusio ginčo, kai tuometinis Sudano prezidentas Omaras al Bashiras lankėsi PAR Afrikos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikime. Šalis atsisakė jį suimti, nors tuometiniam Sudano vadovui buvo išduotas TBT arešto orderis dėl įtariamų karo nusikaltimų.

Tačiau prieštaringai vertinamas sprendimas pasitraukti iš TBT buvo atšauktas, kai PAR teismas nusprendė, kad toks žingsnis prieštarautų Konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.