Slovakijos prezidentė ketina paduoti į teismą buvusį premjerą, pavadinusį ją „Amerikos agente“

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova ketina paduoti į teismą opozicijos lyderį ir buvusį ministrą pirmininką Robertą Ficą dėl jo komentarų valstybės vadovės adresu.

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 12:47 PM

Tai penktadienį pranešė portalas „eurointegration“, remdamasis leidiniu „Euractiv“.

Partijos SMER-SD pirmininkas R. Ficas ne kartą pavadino Z. Čaputovą „Amerikos agente“ ir, komentuodamas jos sprendimą paskirti naują laikinąją vyriausybę, pareiškė, kad ji „skiria Soroso vyriausybę“, turėdamas omenyje amerikiečių milijardierių filantropą George'ą Sorosą.

R. Ficas atsisakė atsiprašyti už savo komentarus net ir po to, kai Z. Čaputova ir jos šeima sulaukė grasinimų mirtimi. Dabar policija tiria keturias baudžiamąsias bylas, susijusias su pavojingais grasinimais prezidentei.

„Kažkieno pavertimas taikiniu griebiantis neapykantos kupino melo Slovakijoje jau kainavo žmonių gyvybių“, – parašė Z. Čaputova socialiniuose tinkluose.

Anksčiau Z. Čaputova padavė į teismą SMER-SD pirmininko pavaduotoją Ľubošą Blahą, garsėjantį Rusijos propagandos ir sąmokslo teorijų skleidimu. Jis pavadino valstybės vadovę „išdavike“, „Amerikos agente“ ir „užsienio valstybės interesų objektu“. Pernai ji laimėjo bylą teisme.

R. Fico partija pirmauja apklausose artėjant rugsėjį numatytiems pirmalaikiams parlamento rinkimams.

Praėjusią savaitę Slovakijos prezidentė Z. Čaputova pranešė, kad šalyje bus sudaryta ekspertų vyriausybė, kuriai vadovaus Ľudovitas Ódoras. Iki šiol jis ėjo Nacionalinio banko valdytojo pavaduotojo pareigas.

Šis sprendimas buvo priimtas premjerui Eduardui Hegeriui paprašius atleisti jį iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.