Vokietija ir Pietų Korėja sutarė stiprinti ekonominius, saugumo ryšius

Sekmadienį Seule susitikę Pietų Korėjos ir Vokietijos vadovai susitarė stiprinti bendradarbiavimą ekonomikos ir saugumo srityje užsitęsusio pasaulinio netikrumo akivaizdoje.

Vokietijos kancleris lankėsi Korėjos demilitarizuotoje zonoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vokietijos kancleris lankėsi Korėjos demilitarizuotoje zonoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2023, 3:32 PM, atnaujinta May 21, 2023, 5:59 PM

Olafas Scholzas, pirmasis Vokietijos kancleris apsilankęs Seule per 30 metų, sekmadienį vakare susitiko su prezidentu Yoonu Suk Yeolu. Po derybų Pietų Korėjos prezidentas pranešė, kad abiejų šalių lyderiai sutarė stiprinti bendradarbiavimą „atsižvelgiant į besikeičiančius laikus“, plečiant prekybos ir investicijų ryšius su aukštųjų technologijų pramonės šakomis, pavyzdžiui, vandenilio, puslaidininkių, biotechnologijų ir švariosios energijos sektoriais.

Pietų Korėja ir Vokietija nusprendė stiprinti partnerystę tiekimo grandinių srityje stiprėjant pasauliniam ekonominiam nestabilumui ir aštrėjant geopolitiniams konfliktams“, – po aukščiausiojo lygio susitikimo surengtoje bendroje spaudos konferencijoje sakė Yoonas Suk Yeolas.

Minėto susitikimo darbotvarkė apėmė platų temų spektrą – nuo klimato kaitos iki saugumo politikos Indijos–Ramiojo vandenyno regione; abu vadovai aptarė karą Ukrainoje, taip pat branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę Korėjos pusiasaliui.

Prieš aukščiausiojo lygio susitikimą su Yoonu Suk Yeolu O. Scholzas nuvyko į demilitarizuotą zoną, skiriančią abi Korėjas. Korėjos pusiasalis pasidalijo į komunistinę šiaurę ir demokratinius pietus prieš 70 metų, kai paliaubomis baigėsi Korėjos karas.

„Galėjau savo akimis pamatyti, ką reiškia atsidurti situacijoje, kai taikai ir saugumui kyla rimta grėsmė““, – Pietų Korėjos prezidentui sakė O. Scholzas.

„Norėčiau pabrėžti, kad mūsų šalių santykiai turėtų būti plėtojami labiau atsižvelgiant į mūsų padalijimo patirtį“, – sakė jis.

Abu lyderiai pareiškė, kad Pchenjanas neturi jokios naudos iš savo „neteisėtų provokacijų“, ir susitarė glaudžiai bendradarbiauti siekiant Šiaurės Korėjos denuklearizacijos.

Pietų Korėja, devintoji didžiausia pasaulyje ginklų eksportuotoja, siuntė humanitarinę pagalbą Ukrainai, taip pat pardavė tankų ir haubicų Lenkijai. Tačiau ji jau seniai laikosi politikos netiekti ginklų į aktyvaus konflikto zonas.

Praėjusią savaitę Vokietijos vyriausybės pareigūnas žurnalistams sakė, kad abu vadovai aptars Seulo planus teikti tolesnę paramą Ukrainai.

Po aukščiausiojo lygio susitikimo Yoonas Suk Yeolas sakė, kad Pietų Korėja ir Vokietija ir toliau solidarizuosis ir rems Ukrainą, bet nedetalizavo jokių naujų planų.

Pietų Korėjos prezidentas sekmadienį Hirošimoje vykstančio G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose taip pat pirmą kartą kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Praėjusią savaitę Seule jis taip pat susitiko su V. Zelenskio žmona, pirmąja ponia Olena Zelenska.

Per susitikimą su V. Zelenskiu Hirošimoje Yoonas Suk Yeolas, Ukrainos prezidentui paprašius, pažadėjo papildomą neletalinę paramą Ukrainai, pavyzdžiui, išminavimo įrangą ir greitosios pagalbos automobilius, pranešė Pietų Korėjos prezidento biuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.