Dar vienus prezidento rinkimus laimėjęs R. T. Erdoganas pažadėjo turkams aukso amžių

Recepas Tayyipas Erdoganas, Turkiją valdantis 20 metų, nesunkiai laimėjo dar vienus rinkimus ir vėl diriguos šaliai, kuri per šį laikotarpį tapo ir turtingesnė, ir įtakingesnė, bet mažiau pasaulietiška ir laisva.

R. T. Erdoganas vėl laimėjo Turkijos prezidento rinkimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas vėl laimėjo Turkijos prezidento rinkimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas vėl laimėjo Turkijos prezidento rinkimus.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas vėl laimėjo Turkijos prezidento rinkimus.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 4:52 PM

Turkijos prezidento rinkimų antrajame ture sekmadienį 69 metų R.T.Erdoganas surinko 2 milijonais balsų daugiau negu susivienijusios opozicijos kandidatas 74 metų Kemalis Kilicdaroglu.

Prieš dvi savaites vykusiame pirmajame ture R.T.Erdoganui iki pergalės pritrūko pusės procentinio punkto, antrajame ture jis gavo daugiau kaip 52 proc. balsų, o jo varžovas – beveik 48 proc.

Rinkėjai nepersigalvojo

Rimtų nusiskundimų dėl balsavimo organizavimo ir balsų skaičiavimo nebuvo, tačiau opozicija nelaiko rinkimų laisvais, nes Turkijoje rinkimų komisija ir teismai faktiškai pavaldūs prezidentui, žodžio laisvė slopinama, o žymūs vyriausybės oponentai sėdi kalėjimuose arba jiems iškeltos bylos.

Opozicija tikėjosi, kad laisvių suvaržymas ir valstybės valdymo nesėkmės, kurias išryškino neseniai įvykęs niokojantis žemės drebėjimas ir daugelį metų besitęsianti ekonominė krizė, privers rinkėjus atsisakyti tradicinio kandidato ir pasisakyti už permainas.

Tačiau susiskaldžiusioje šalyje pranašesni pasirodė ne miestų gyventojai, kurie pasigenda demokratinės, pasaulietinės ir į Europą orientuotos Turkijos, o provincija, kur susitelkęs pagrindinis R.T.Erdogano elektoratas, pritariantis jo konservatyviai programai islamizuoti viešąjį gyvenimą, stiprinti autoritarizmą, karinę galią ir įtaką pasaulyje.

Opozicija prieš galingą ir valdingą R.T.Erdoganą pastatė švelnų ir žemišką K.Kilicdaroglu. Jo šansai iš pradžių buvo menki, tačiau pagrindinis opozicijos kandidatas 54 metų Stambulo meras Ekremas Imamoglu negalėjo dalyvauti rinkimuose. Jis buvo nuteistas kalėti už rinkimų komisijos kritiką, o apeliaciją dėl nuosprendžio pažadėta svarstyti po prezidento rinkimų. Net jei E.Imamoglu būtų laimėjęs, jam vis tiek būtų grėsęs kalėjimas.

K.Kilicdaroglu, nepaisydamas kartkartėmis pasigirstančių raginimų atsistatydinti iš pasaulietinės Respublikonų liaudies partijos vadovo posto, pažadėjo tęsti kovą už demokratiją Turkijoje. Rinkimus jis pavadino pačiais nesąžiningiausiais pastaraisiais metais.

Tarpininko vaidmuo

Dar nesibaigus balsų skaičiavimui R.T.Erdoganas pradėjo gauti įvairių šalių vadovų sveikinimus ir tai patvirtino jo, kaip sumanaus tarpininko, gebančio iš sudėtingiausių konfliktų gauti naudos Turkijai, nestojant nė į vieną pusę, statusą.

Po Rusijos prezidento Vladimiro Putino pagiriamojo sveikinimo „brangiam draugui“ R.T.Erdoganas sulaukė sveikinimo iš Ukrainos lyderio Vladimiro Zelenskio. Ukrainai Turkija parduoda bepiločius lėktuvus Rusijos agresijai atremti, o Kremliui padeda apeiti prekybos blokadą.

Turkija tebėra ir NATO narė, ir Europos Sąjungos partnerė saugant Europą nuo pabėgėlių antplūdžio.

Tuo pat metu R.T.Erdoganas plėtoja ryšius su Viduriniais Rytais, jo armija kariauja Sirijoje ir vis aktyviau bendradarbiauja su Rusija, ypač dujų ir branduolinės energetikos sektoriuose.

Ir deklamavo, ir dainavo

R.T.Erdoganas laiko save reformatoriumi, kuris prilygsta šiuolaikinės Turkijos kūrėjui Mustafai Kemaliui Ataturkui ir Osmanų imperijos sultonams. Laimėjęs šių metų rinkimus jis tūkstančiams džiūgaujančių gerbėjų pažadėjo naują aukso amžių.

„Šiuose rinkimuose, kurie yra vieni svarbiausių Turkijos istorijoje, mūsų tauta balsavo už Turkijos amžių“, – sakė R.T.Erdoganas susirinkusiems aikštėje prie jo rezidencijos Stambule.

Jis priminė, kad lygiai prieš 570 metų žlugo Konstantinopolis, po kurio Bizantijos imperija sunyko, o Osmanų imperija suklestėjo.

„Tai buvo istorinis lūžis. Viena epocha baigėsi, kita prasidėjo. Aš tikiuosi, kad šie rinkimai bus toks pat posūkis šiuolaikinėje istorijoje“, – teigė R.T.Erdoganas trumpoje kalboje, kurią jis pradėjo daina, o baigė eilėraščiu.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.