Europos teismas pasmerkė Rusiją dėl A. Navalno apnuodijimo 2020 metais

Antradienį Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pasmerkė Rusiją už tai, kad ji deramai neištyrė opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo 2020 metais. Vakarų teigimu, tai buvo pasikėsinimas jį nužudyti.

​Antradienį Europos Žmogaus Teisių Teismas pasmerkė Rusiją už tai, kad ji deramai neištyrė opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo 2020 metais. Vakarų teigimu, tai buvo pasikėsinimas jį nužudyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Antradienį Europos Žmogaus Teisių Teismas pasmerkė Rusiją už tai, kad ji deramai neištyrė opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo 2020 metais. Vakarų teigimu, tai buvo pasikėsinimas jį nužudyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 11:51 AM, atnaujinta Jun 6, 2023, 12:39 PM

Strasbūre įsikūręs teismas pareiškė, kad Rusija nesugebėjo „išnagrinėti įtarimų dėl galimo politinio pasikėsinimo nužudyti motyvo, taip pat dėl galimo valstybės agentų dalyvavimo“ mėginant nunuodyti opozicijos veikėją.

Teismas visais balsais konstatavo, kad Rusija pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją.

Kovos su korupcija kovotojas, šalininkų laikomas potencialiu politiniu prezidento Vladimiro Putino varžovu, susirgo skrisdamas iš Sibiro, jį ištiko koma, jį teko prijungti prie gyvybę palaikančių aparatų. Vėliau jis buvo evakuotas į Vokietiją ir pasveiko, bet grįžęs į Maskvą buvo įkalintas ir nuo to laiko yra už grotų.

EŽTT pabrėžė, kad Rusija atsisakė pradėti baudžiamąją bylą dėl A. Navalno nuodijimo.

Teismo teigimu, Vokietijos vyriausybės atlikti tyrimai aiškiai parodė cheminės nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ pėdsakus A. Navalno organizme. Teismas pareiškė, kad Rusija neleido patikrinti jos atlikto tyrimo, A. Navalnui nebuvo leista dalyvauti. Per tyrimą „nesugebėta nustatyti svarbių faktų ir dalyvių bei, esant reikalinga, nubausti atsakingų asmenų“, todėl tyrimas „negali būti laikomas tinkamu“.

Rusija įpareigota atlyginti A. Navalnui žalą ir sumokėti 40 tūkst. eurų.

EŽTT yra Europos teisių institucijos – Europos Tarybos – dalis, Rusija buvo pašalinta iš Europos Tarybos, kai pernai pradėjo invaziją į Ukrainą. Tačiau EŽTT vis dar turi daug Rusijos piliečių iki tol pateiktų neišnagrinėtų bylų ir toliau skelbia nuosprendžius.

Teismas teigia, kad Rusija privalo laikytis teisinio įsipareigojimo ir vykdyti EŽTT sprendimus dėl Maskvos veiksmų ar pažeidimų, padarytų iki 2022 m. rugsėjo 16 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.