Signalas iš Serbijos: A. Vučičius neprieštarauja amunicijos tiekimui į Ukrainą

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius pareiškė nesąs prieš tai, kad jo šalis pardavinėtų amuniciją tarpininkams, siunčiantiems ją į Ukrainą, o tai yra ženklas, kad ištikima Rusijos sąjungininkė Balkanuose krypsta į vakarus.

SIPA Press/Scanpix nuotr.
SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 3:49 PM

Valstybės vadovas savo poziciją išdėstė interviu leidiniui „Financial Times“.

A.Vučičius tradiciškai palaiko Maskvą ir atsisako prisijungti prie Vakarų sankcijų Rusijai po jos plataus masto invazijos į Ukrainą. Tačiau jis sakė žinąs apie JAV vyriausybės pranešimus, kad Serbijoje pagaminti šaudmenys per tarpininkus patenka į Ukrainą, ir neketinąs tam užkirsti kelio.

„Ar gali būti, kad tai vyksta? Neabejoju, kad taip gali atsitikti. Kokia alternatyva mums? Jų negaminti? Neparduoti?“ – sakė A. Vučičius.

Kanalas, kuriuo serbiška amunicija siunčiama į Ukrainos frontą, buvo esminis veiksnys, nulėmęs pastebimus pokyčius, nes JAV, NATO ir ES palaikė Serbiją neseniai įsiplieskus etninei įtampai Kosove, teigia trys Vakarų diplomatai regione.

Paklaustas, ar tai buvo sąmoningas žingsnis siekiant laimėti Vakarų sostinių pritarimą, A. Vučičius tvirtino, kad Belgradas bandė veikti „neutraliai“.

„Bet aš nesu kvailys. Suprantu, kad dalis ginklų gali atsidurti Ukrainoje“, – sakė jis.

Serbijos prezidentas pripažino, kad eina įtemptu lynu tarp Maskvos ir Vakarų valstybių, tačiau tvirtino neremsiąs Rusijos karinių pastangų.

„Mes prisijungiame prie visų Jungtinių Tautų rezoliucijų“, – sakė jis, turėdamas omenyje JT pareiškimus, smerkiančius Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą.

Anot A. Vučičiaus, jau praėjo laikai, kai jis kas tris mėnesius kalbėdavosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„To dar niekada nebuvo“, – pareiškė jis.

Anksčiau buvo pranešta, kad A. Vučičius Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimo Moldovoje kuluaruose kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Anot jo, šis pokalbis nepadarė poveikio Serbijos pozicijai sankcijų įvedimo Rusijai klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.