Lenkijos prezidentas: Ukrainai reikia narystės NATO perspektyvos

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda paragino NATO šalis suteikti Ukrainai narystės gynybiniame aljanse perspektyvą.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda paragino NATO šalis suteikti Ukrainai narystės gynybiniame aljanse perspektyvą. <br> EPA/ELTA nuotr.
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda paragino NATO šalis suteikti Ukrainai narystės gynybiniame aljanse perspektyvą. <br> EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 8:03 AM

Ukraina laukia vienareikšmiško signalo dėl aiškios perspektyvos tapti NATO nare“, – sakė jis pirmadienį Paryžiuje po pokalbio su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu prieš bendrą susitikimą su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.

Tai esą yra Ukrainos vadovybės ir Rusijos užpultą šalį ginančių karių lūkestis. A. Duda pabrėžė tikįs, kad Ukraina NATO viršūnių susitikimas Vilniuje išvys „šviesą tunelio gale“, kurios taip trokšta.

O. Sholzas Veimaro trikampio susitikime sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, priimdamas sprendimą pulti Ukrainą, neįvertino europiečių vienybės. „Vokietija, Prancūzija ir Lenkija tvirtai palaiko Ukrainą“, – teigė jis.

Ukraina remiama pagal išgales, be kita ko, ginklais – „ir mes darysime tai tol, kol reikės“, pažymėjo kancleris. Tai E. Macronas, A. Dudas ir jis esą kiekvienas atskirai pažadėję Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui. „Mes einame išvien ir glaudžiai koordinuojame savo veiksmus. Ši vienybė yra mūsų stiprybė“, – sakė O Scholzas. Šios stiprybės, pasak jo, V. Putinas neįvertino, kai apsisprendė dėl fatališko puolimo. Esą laikas Rusijos prezidentui tai suprasti ir užbaigti karą.

E. Macronas sakė, kad Ukrainos kontrpuolimas prieš Rusijos dalinius truks „savaites ar mėnesius“. „Mes tikimės, jog jis bus kiek įmanoma pergalingas, kad po to geromis sąlygomis galėtų prasidėti derybų etapas“, – kalbėjo Prancūzijos vadovas. Tikslas yra „padėti Ukrainai atsikovoti teritorijas, tačiau niekuomet nepulti Rusijos“.

Trišalis Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos susitikimas vadinamas Veimaro trikampiu. Šį pokalbių formatą 1991 sukūrė tuometiniai užsienio reikalų ministrai Hansas Dietrichas Genscheris, Roland Dumas ir Krzysztofas Skubiszewskis. Pagrindinis jo tikslas pradžioje buvo priartinti Lenkiją ir kitas Rytų Europos šalis prie ES ir NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.