A. Lukašenka skelbia – rusiškų branduolinių ginklų perdavimas Baltarusijai prasidėjo

Neteisėtas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad jo šalis pradėjo priimti Rusijos taktinius branduolinius ginklus, kurie, pasak jo, yra tris kartus galingesni už atomines bombas, kurias JAV 1945 metais numetė ant Hirošimos ir Nagasakio, praneša „Reuters“.

A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 11:47 AM

Tai pirmas kartas, kai Maskva tokias kovines galvutes – trumpesnio nuotolio mažiau galingus branduolinius ginklus, kurie potencialiai gali būti naudojami mūšio lauke – išveža už Rusijos ribų nuo Sovietų Sąjungos žlugimo.

„Turime raketų ir bombų, kurias gavome iš Rusijos“, – sakė A. Lukašenka interviu Rusijos valstybiniam televizijos kanalui „Rossija-1“, kuris buvo paskelbtas Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros „Belta“ „Telegram“ kanale.

„Bombos yra tris kartus galingesnės už tas, kurios (buvo numestos) ant Hirošimos ir Nagasakio“, – sakė jis, kalbėdamas ant kelio miško kirtavietėje, kur netoliese stovėjo karinė technika, o fone matėsi kažkokia karinė saugykla.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad Rusija, kuri ketina išlaikyti taktinių branduolinių ginklų kontrolę, pradės juos dislokuoti Baltarusijoje, kai bus paruoštos specialios saugyklos jiems laikyti.

V. Putinas kovą paskelbė, kad sutinka dislokuoti taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje, nurodydamas, kad JAV daugelį dešimtmečių tokius ginklus laikė daugelyje Europos šalių.

JAV sukritikavo tokį V. Putino sprendimą, tačiau pareiškė neketinančios keisti savo pozicijos dėl strateginių branduolinių ginklų ir nepastebėjusios jokių ženklų, kad Rusija rengtųsi panaudoti branduolinį ginklą. Vis dėlto šį Rusijos žingsnį atidžiai stebi JAV ir jų sąjungininkės, taip pat Kinija, kuri ne kartą įspėjo nenaudoti branduolinių ginklų kare Ukrainoje.

A. Lukašenka antradienį vakare paskelbtame interviu sakė, kad jo šalis turi daug branduolinių saugyklų, likusių nuo sovietinių laikų, ir penkias ar šešias iš jų atnaujino.

Jam nepasirodė reikšminga mintis, kad Rusijos ginklų kontrolė būtų kliūtis tuos ginklus greitai panaudoti, jei jis manytų, kad toks žingsnis yra būtinas. Pasak jo, jiedu su V. Putinu galėtų paskambinti telefonu vienas kitam „bet kurią akimirką“.

„Mes visada buvome taikinys, – sakė A. Lukašenka. – Jie (Vakarai) norėjo mus sudraskyti į gabalus nuo 2020 metų. Iki šiol niekas nekovojo prieš šalį, kuri turi branduolinių ginklų“.

A. Lukašenka ne kartą kaltino Vakarus mėginimu jį nuversti po to, kai 2020 metais, po prezidento rinkimų, kuriuos, opozicijos teigimu, jis laimėjo nesąžiningai, prasidėjo masiniai protestai prieš jo valdymą. A. Lukašenka teigė, kad laimėjo sąžiningai, kartu vykdydamas plataus masto susidorojimą su savo oponentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.