Penki vaikai, žiniasklaidos imperija ir politinė partija: kas paveldės S. Berlusconi milijardus ir politinę įtaką

Pirmadienį miręs buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi turėjo du vaikus nuo pirmosios žmonos ir tris nuo antrosios. Visi jie paveldės žiniasklaidos magnato nuo nulio sukurtą imperiją.

S. Berlusconi ir jo vaikai.<br>lrytas.lt koliažas.
S. Berlusconi ir jo vaikai.<br>lrytas.lt koliažas.
S.Berlusconi laidotuvės.<br>EPA-ELTA nuotr.
S.Berlusconi laidotuvės.<br>EPA-ELTA nuotr.
S.Berlusconi laidotuvės.<br>EPA-ELTA nuotr.
S.Berlusconi laidotuvės.<br>EPA-ELTA nuotr.
Luigi Berlusconi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Luigi Berlusconi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Silvio Berlusconi su dukra Barbara Berlusconi.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Silvio Berlusconi su dukra Barbara Berlusconi.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Eleonora Berlusconi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Eleonora Berlusconi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pieras Silvio Berlusconi.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Pieras Silvio Berlusconi.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Silvio Berlusconi su dukra Marina Berlusconi.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Silvio Berlusconi su dukra Marina Berlusconi.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Italijos dešiniųjų valdančiosios koalicijos lyderiai Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini ir Raffaele Fitto.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Italijos dešiniųjų valdančiosios koalicijos lyderiai Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini ir Raffaele Fitto.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 10:57 PM, atnaujinta Jun 15, 2023, 12:21 AM

Penki vaikai, užaugę savo galingo, turtingo, negailestingo tėvo šešėlyje – žmogaus, į kurį žvelgė tauta, kuris sukūrė žiniasklaidos imperiją, užhipnotizavusią visą šalį ir nulėmusią jos politiką bei likimą.

Penki vaikai buvo auklėjami su pasididžiavimo jausmu dėl savo vardo, bet juos visą gyvenimą persekiojo vienas klausimas: kas bus vertas jų tėvo, kas jį pakeis?

Tai, kas skamba maždaug kaip populiaraus televizijos serialo „Palikimas“ (angl. „Succession“) siužetas, iš tikrųjų yra tikra Silvio Berlusconi penkių vaikų, kuriems dabar tenka tvarkytis su gremėzdišku tėvo paliktu palikimu, istorija.

Panašiai kaip Loganas Roy'us, nuotaikingas HBO serialo magnatas, S.Berlusconi buvo kilęs iš kuklios šeimos – tarnautojo ir namų šeimininkės – ir tapo vienu turtingiausių ir sėkmingiausių šalies verslininkų.

Jo karjera prasidėjo statybose septintajame dešimtmetyje ir tęsėsi televizijos pasaulyje, kuriame jis padarė visišką perversmą, sukūręs pirmąjį šalyje privatų nacionalinį kanalą „Canale 5“. Vėliau jis buvo įtrauktas į „Mediaset“, tinklą, apimantį 3 iš 7 nacionalinių kanalų. Tai tapo galinga priemone ambicingam žmogui, kuris mėgo būti mylimas.

Sėkmingai investavęs į verslą, S.Berlusconi įžengė į politikos pasaulį, kuriame dominavo ateinančius 30 metų, 1994–2011 m. tris kadencijas būdamas Italijos ministru pirmininku, skandalų, kaltinimų korupcija ir nesutarimų apsuptyje. Jis įkūrė savo partiją „Forza Italia“, kuri šiuo metu priklauso šalį valdančiajai dešiniųjų koalicijai.

Kai pirmadienį S.Berlusconi sveikata ėmė blogėti, prie jo skubėjo Marina (56 m.) ir Pieras Silvio (54 m.) iš pirmosios žiniasklaidos magnato santuokos su Carla Elvira Lucia Dall'Oglio, taip pat Barbara (38 m.), Eleonora (37 m.) ir Luigi (34 m.) iš antrosios santuokos su Veronica Lario.

Jie visi buvo ten, kai tris pastaruosius dešimtmečius Italijos viešąją nuomonę skaldęs politikas ir verslininkas, kuris buvo didesnis už gyvenimą, sulaukęs 86 metų mirė.

Verslo žiniasklaidos leidinys „Forbes“ apskaičiavo, kad S.Berlusconi grynasis turtas jo mirties dieną siekė 6,8 mlrd. dolerių – didžiąją jo dalį sudarė investicijos į žiniasklaidos grupę „Fininvest“, kuriai priklauso transliuotojo „MediaForEurope“, leidyklos „Mondadori“ ir Italijos banko „Banca Mediolanum“ akcijos.

Dabar S.Berlusconi žiniasklaidos imperija ir jo partija bus perduota jiems, jo penkiems teisėtiems vaikams. Visi jie turi dalį „Fininvest“, daugiamilijardinės žiniasklaidos bendrovės, kurią buvęs ministras pirmininkas sukūrė nuo nulio ir kuri šiuo metu yra didžiausia „Media for Europe“ (MFE) akcininkė.

Šiai grupei priklauso televizijos tinklas „Mediaset“ ir viena didžiausių Italijos leidyklų „Mondadori“.

Kas perims S. Berlusconi žiniasklaidos imperiją?

Italijos naujienų žiniasklaidos duomenimis, S.Berlusconi vaikai turi po 7,65 proc. „Fininvest“ akcijų. Žiniasklaidos magnatas kontroliavo apie 61 proc. bendrovės akcijų, kurias dabar turės pasidalyti jo vaikai.

Tačiau nors cinizmo, ambicijų ir godumo galima išmokti, tokio pat polinkio, sėkmės troškimo ir gebėjimo jos siekti, koks buvo būdingas S.Berlusconi, paveldėti neįmanoma. Tai ta pati pamoka, kurios Logano Roy'aus vaikai vis mokomi seriale „Palikimas“.

Nė vienas iš S.Berlusconi vaikų, kurie dažniausiai vengė žiniasklaidos dėmesio, neturi tos pačios energijos, kurią jų tėvas sugebėjo skleisti Italijos visuomenei. Tačiau bent vienas iš jų, regis, turi tą patį verslo instinktą: vyriausioji milijardieriaus duktė Marina Berlusconi.

Ši 56 metų moteris plačiai laikoma natūralia S.Berlusconi įpėdine, o su šiuo klausimu susipažinę žmonės agentūrai „Reuters“ sakė, kad ji iš tikrųjų paveldės tėvo žiniasklaidos imperiją, nors S.Berlusconi niekada oficialiai nepaskyrė jos savo įpėdine.

Kartu su savo broliu Pieru Silvio, kuris buvo paskirtas vadovauti „Mediaset“, Marina tiesiogiai dalyvauja tėvo įmonių valdyme nuo pat jo atėjimo į politiką dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Devynerius metus ji buvo „Fininvest“ pirmininko pavaduotoja, o nuo 2005 m. priklauso bendrovės valdybai.

Kita vertus, trys vaikai, kurių S.Berlusconi susilaukė su antrąja žmona, visada buvo laikomi atokiau nuo šeimos įmonės. Barbarai ir Eleonorai niekada nebuvo patikėtos jokios svarbios vadovaujančios pareigos nei „Fininvest“, nei „Mediaset“, nors Barbara kartą ėjo vadovaujančias pareigas vadovaujant tuometiniam S.Berlusconi futbolo klubui „AC Milan“, kol 2017 m. jis buvo parduotas.

Jauniausias sūnus Luigi yra „Fininvest“ valdybos narys, kartu su Barbara atstovaujantis šalutiniams šeimos interesams bendrovėje. Eleonora tikriausiai mažiausiai domisi tėvo palikimu, nes ji nusprendė atsisakyti savo pavardės ir pasivadino „Bartolini“ – tikruoju savo motinos Veronikos Lario, gimusios Miriam Bartolini, vardu.

Pagal Italijos įstatymus S.Berlusconi vaikai turi teisę lygiomis dalimis paveldėti du trečdalius jo turto – „Fininvest“ atveju kiekvienas iš jų turi po 8,13 proc. bendrovės akcijų. Likusiu trečdaliu galima disponuoti pagal mirusiojo valią, o tai reiškia, kad S.Berlusconi testamente galėjo nuspręsti likusius 33 proc. „Fininvest“ akcijų paskirstyti Marinai ir Pierui Silvio, taip suteikdamas jiems daugiau galių bendrovėje.

Nuo antradienio S.Berlusconi testamentas dar nebuvo atidarytas ar paskelbtas viešai.

S.Berlusconi partijos „Forza Italia“ ateitis

Dar daugiau klausimų kyla dėl to, kas perims S.Berlusconi partijos „Forza Italia“ vadovavimą. Daugelis net ir partijos viduje baiminasi, kad „Forza Italia“ be S.Berlusconi gali būti mirusi, o jos nariai gali pereiti į kitas dešiniąsias partijas, pavyzdžiui, dabartinės premjerės Giorgios Meloni „Italijos broliai“.

Giovanni Micciche, buvęs S.Berlusconi sąjungininkas, kuris 2010 m. paliko „Forza Italia“ ir įkūrė savo partiją, pirmadienį pareiškė, kad „Forza Italia“ mirė kartu su buvusiu premjeru.

Tačiau galiausiai sprendimas dėl partijos gyvavimo priklauso S.Berlusconi vaikams, kuriems tenka atsakomybė išlaikyti „Forza Italia“ be žmogaus, kuris buvo neginčijamas jos lyderis nuo pat įkūrimo ir kuris pastarąjį dešimtmetį finansavo partiją.

„S.Berlusconi partijos „Forza Italia“ simbolis dabar priklauso jo įpėdiniams – vaikams“, – tviteryje rašė Surėjaus universiteto (Jungtinė Karalystė) politikos mokslų profesorius Daniele'is Albertazzi.

„Jie taip pat yra tie, kurie turės lėšų toliau ją finansuoti, kaip (S. Berlusconi) darė visus tuos metus. Būdama asmeninė partija, ji dabar yra (S.Berlusconi) palikimo dalis: kaip ir jo įmonės“. – pridūrė jis.

Tačiau, pasak D.Albertazzi, „partija jau prieš S.Berlusconi mirtį buvo galutiniame nuosmukyje“.

„S.Berlusconi buvimas reiškė, kad ji dar kurį laiką galėjo pritraukti šiek tiek balsų iš žmonių, kurie buvo įpratę ją palaikyti aukso metais“, – rašė jis tviteryje.

„Net jei (S.Berlusconi) vaikai nuspręstų tęsti veiklą, kas dabar pritrauktų balsų? – klausė Italijos politikos apžvalgininkas. – Jis ne tik niekada neišsirinko įpėdinio, bet ir tiesiogine to žodžio prasme šiandien nėra nė vieno – jau nekalbant apie jo vaikus – kuris turėtų viziją, charizmą ir žinias, kad galėtų imtis šios didžiulės užduoties ir pabandyti stabilizuoti laivą.“

Tačiau D.Albertazzi mano, kad dabartinė ministrė pirmininkė G.Meloni bandys išlaikyti partiją virš vandens dėl savo interesų. „Nenustebčiau, jei G.Meloni įsitrauktų, kad sureguliuotų laivą ir ištiestų pagalbos ranką, nes „Forza Italia“ atstovai pradės bėgioti kaip vištos be galvų, bijodami dėl savo ateities“, – rašė jis.

„Artimiausiu metu jai nereikia, kad partija destabilizuotų vyriausybę ir pasinertų į pilietinį karą, nes jos atstovai supranta, kad į parlamentą negrįš...“ – pridūrė jis.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.