Lenkijos valdantieji žada surengti referendumą dėl ES migrantų susitarimo

Lenkija surengs referendumą dėl Europos Sąjungos (ES) susitarimo priimti pabėgėlius, ketvirtadienį sakė valdančiosios partijos pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis.

Jaroslawas Kaczynskis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Jaroslawas Kaczynskis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 5:03 PM

Pagal anksčiau šį mėnesį pasiektą preliminarų susitarimą, ES šalys, atsisakančios priimti pabėgėlius, privalėtų sumokėti Briuselio valdomam fondui po 20 tūkst. eurų už nepriimtą asmenį. Lenkija ir Vengrija balsavo prieš pasiūlymą, Lenkijos dešiniųjų valdžia pasmerkė perkėlimo schemą.

„Mes tam nepritarsime, tam nepritaria ir lenkų tauta, tai turi būti sprendžiama referendumu (...) ir mes surengsime tokį referendumą“, – parlamente sakė J. Kaczynskis.

„Lenkijos žmonės turi pasisakyti šiuo klausimu“, – pridūrė jis per debatus dėl ES susitarimo. J. Kaczynskis plačiai laikomas de facto Lenkijos lyderiu.

Lenkija priėmė daugiau nei milijoną pabėgėlių iš Ukrainos, kai Rusija 2022 m. vasarį užpuolė šią šalį, bet Varšuva seniai priešinasi migrantų perkėlimui iš Graikijos ar Italijos.

„Tai ne migracijos paktas, o diktatas, kuriuo siekiama kultūrinių pokyčių Europoje“, – įstatymų leidėjams sakė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

„Čia Seimas (Lenkijos parlamentas), o ne Bundestagas, mes turime visas teises ir pareigas balsuoti už Lenkijos interesus“, – sakė M. Morawieckis.

„Mes, lenkai, puikiai žinome, kas yra atjauta ir solidarumas. Niekas nemokys mūsų solidarumo, o ypač vokiečiai“, – pridūrė jis.

Vėliau šiais metais Lenkijoje vyks parlamento rinkimai, šiuo metu apklausose pirmauja valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“, ji populiarumu lenkia liberalų opozicijos bloką „Piliečių koalicija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.