Korupcijos skandalas Ukrainoje: įkalino teisėją, slėpusį kyšius agurkų stiklainiuose

Trečiadienį dešimtmečiui už grotų buvo uždarytas Ukrainos teisėjas, kuris paslėpė apie 139 tūkst. eurų kyšį agurkų stiklainiuose ir pabėgo į Moldovą, o po to buvo „pagrobtas“ ir pargabentas namo.

​Trečiadienį dešimtmečiui už grotų buvo uždarytas Ukrainos teisėjas, kuris paslėpė apie 139 tūkst. eurų kyšį agurkų stiklainiuose ir pabėgo į Moldovą, o po to buvo „pagrobtas“ ir pargabentas namo.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Trečiadienį dešimtmečiui už grotų buvo uždarytas Ukrainos teisėjas, kuris paslėpė apie 139 tūkst. eurų kyšį agurkų stiklainiuose ir pabėgo į Moldovą, o po to buvo „pagrobtas“ ir pargabentas namo.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 1:43 PM

Buvęs Kijevo Dniepro apygardos teismo teisėjas Mykola Čausas už kyšininkavimą buvo nuteistas 10 metų kalėjimo, o jo turtas konfiskuotas, trečiadienį pranešė Ukrainos vyriausiasis kovos su korupcija teismas.

M.Čausas neteisėtai gavo apie 139 tūkst. eurų ir dabar jam taip pat gresia trejų metų draudimas dirbti teisėju, sakoma Ukrainos specialiosios antikorupcinės prokuratūros pranešime. Nors M.Čausas dar turi 30 dienų apeliaciniam skundui pateikti, stebėtojai džiaugėsi nuosprendžiu kaip Ukrainos kovos su korupcija sistemos pergale.

„Šis nuosprendis įrodė: net jei esi paties prezidento „teisėjas pagal iškvietimą“, Ukrainos kovos su korupcija organai anksčiau ar vėliau tave pasivys“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Kijeve įsikūrusio Kovos su korupcija veiksmų centro valdybos pirmininkas Vitalijus Šabuninas.

Agurkų stiklainiai

Buvęs teisėjas M.Čausas, kuris keliose politinėse bylose priėmė buvusio prezidento Petro Porošenkos sąjungininkams palankius sprendimus, įgijo liūdną reputaciją po to, kai 2016 m. buvo sučiuptas slepiantis kyšius agurkų stiklainiuose savo žmonos sode bei nuosavame automobilyje.

M.Čausas iš pradžių neigė kaltinimus ir tikino, kad paslėptus pinigus pasiskolino naujo namo statybai.

Tačiau tyrėjai teigė, kad M.Čausas reikalavo kyšio iš sutuoktinių poros už švelnesnį nuosprendį žmonos motinai, kuri buvo apkaltinta neteisėta prekyba stipriai veikiančiomis medicininėmis medžiagomis.

M.Čausas kaltės nepripažino ir teigė, kad pora jį pastūmėjo paimti kyšį. Vėliau jis sakė, kad byla prieš jį buvo politiškai motyvuota.

Nors 2016 m. Ukrainos parlamentas leido jį suimti, M.Čausas pasinaudojo teisine neliečiamybe ir išvyko iš šalies, siekdamas prieglobsčio Moldovoje.

„Pagrobimas“ Moldovoje

Nors 2017 m. Ukraina paprašė Moldovos išduoti M.Čausą, prireikė ketverių metų, kol jis buvo pagaliau surastas.

Tačiau, pasak jo advokato Moldovoje, 2021 m. balandį nežinomi pagrobėjai pirmieji pasiekė M.Čausą.

„Ukrainos teisėją pagrobė grupė ginkluotų vyrų ir išvežė nežinoma kryptimi“, – teigė jis.

Galiausiai Ukrainos pareigūnai jį aptiko po kelių mėnesių, 2021 m. liepą, kai jis atvyko į vietinę kaimo tarybą Vinycios regione Vakarų Ukrainoje. Tuo metu jis dėvėjo tik šortus bei aiškino, jog pabėgo nuo pagrobėjų ir siekė paskambinti į Ukrainos saugumo tarnybą.

Moldovos valdžios institucijos iš tiesų įtarė Ukrainos specialiąsias tarnybas dėl pirminio pagrobimo. Tačiau Kijevas tai neigė, tvirtindamas, kad norėjo bėglį teisėją sulaikyti teisėtai.

Moldovos policija netgi pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl M.Čauso „pagrobimo“, teigdama, kad už to stovi Ukrainos piliečiai. M.Čausas, kuris neįvardijo savo pagrobėjų, buvo dingęs daugiau kaip du mėnesius.

„Jo buvimo vieta buvo nežinoma iki 2021 m. liepos mėnesio, kol šis buvo aptiktas viename iš Vinycios srities [Vakarų Ukrainos] kaimų. Liepos 30 d. Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojai nuvyko į įvykio vietą ir nugabeno buvusį teisėją į centrinę Saugumo tarnybos būstinę“, – teigė antikorupcinė prokuratūra.

„Netflix“ trileris

Ukrainiečių žurnalistas Jurijus Butusovas, interneto svetainės Censor.net vyriausiasis redaktorius, paskelbė teisėjo su šortais nuotrauką ir pranešė, kad atvykę Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai uždarė jį į areštinę.

Tada su korupcija kovojantys policininkai bandė jį atimti iš saugumo tarnybos pareigūnų, dėl to vos neįvyko teisėsaugos šakų susirėmimas. Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) teigė, kad jai taip pat reikia apklausti M.Čausą, nes ji tiria jo „pagrobimą“.

„Saugumo tarnyba teisėjo M.Čauso nepagrobė, o veikė pagal Ukrainos įstatymus“, – pridūrė SBU, sakydama, kad dėl pavojaus saugumui negalėjo atskleisti jokios informacijos apie buvusio teisėjo buvimo vietą tuo metu.

2021 m. rugpjūtį antikorupcinė policija pagaliau sučiupo M.Čausą, kai jis buvo rastas Feofanijos ligoninėje Kijeve. Netrukus teismas jam skyrė namų areštą ir prasidėjo teismo procesas.

Kalėjime jis praleis artimiausius 10 metų.

„Laukiame, kol „Netflix“ nupirks teises į šį trilerį“, – pridūrė V.Šabuninas.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.