Lietuvoje viešinčios JAV senatorės: Lietuvos konfliktas su Kinija parodė kaip nenusileisti agresyvaus režimo spaudimui

Lietuvoje viešinti JAV Senato Asignavimų komiteto pirmininkė Patty Murray tikina, kad Lietuvos diplomatinis konfliktas su Kinija parodė Vakarų valstybėms, susirūpinusioms agresyviais Kinijos veiksmais, kaip galima nenusileisti šios galios spaudimui. Lietuvoje taip pat viešinti Senatorė Lisa Murkowsi teigia, kad tai buvo puikus pavyzdys šalims, kurios elgėsi daug atsargiau ir konflikto atveju bijojo ekonominės prievartos.

JAV Senato Asignavimų komiteto pirmininkė Patty Murray.<br> AFP/Scanpix nuotr.
JAV Senato Asignavimų komiteto pirmininkė Patty Murray.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 3:49 PM

„Manau, kad visi esame labai susirūpinę dėl Kinijos režimo veiksmų tiek ekonominiu, tiek pasauliniu mastu. Ir visi esame labai sužavėti tuo, ką padarė Lietuva ir manau, kad tai yra pamoka, kurios mus Lietuva išmokė – kaip nenusileisti ekonominiam spaudimu. Manau, visi liko sužavėti, kaip Lietuva atsistojo ir parodė, kad galima kovoti su Kinijos agresija ir tai pamoka, į kurią visi turėtume atkreipti dėmesį“, – penktadienį žurnalistams teigė P. Murray.

„Lietuvos modelis padėjo kitoms šalims, kurios su Kinija elgėsi itin atsargai: užmezgė prekybinius santykius, turi įmones, veikė Kinijoje ir bijojo, kad gali atsirasti ekonominė prievarta. Bet Lietuva nėra didelė šalis, tačiau ji atsistojo ir nusprendė, kad imsis priemonių ir neatsitrauks“, – tikino L. Murkowski.

Senatorė L. Murkowski taip pat paminėjo, kad šis konfliktas padėjo sukurti artimesnius ryšius tarp Lietuvos ir jos sąjungininkių, bei sukūrė pagrindą parodyti Kinijai, kad jos ekonomiškai prievartiniai metodai yra nepriimtini.

„Tačiau čia buvo ne tik Lietuva, JAV ir kitos šalys padėjo. Jos irgi atsistojo, nusprendė padėti ir keisti santykius su Kinija. Taip mes kuriame stipresnes draugystes ir sąjungas. Ir reikia daugiau pavyzdžių, ką Lietuva padarė, o kitos šalys turi būti šalia, kad tai sustiprintų. Kitu atveju Kinijai yra per lengva išsisukti ir lieka galimybę naudoti prievartos grėsmę“, – teigė ji.

P. Murray pridėjo, kad JAV šiuo metu taip pat stengiasi didinti savo ekonomikos konkurencingumą pasauliniu lygiu tam, jog šis prilygtų Kinijos.

„Kalbant apie Kiniją ir Jungtines Valstijas ir jų santykį, tai yra nuolatinė diskusija. Ir sekretoriaus Antony J. Blinkeno vaidmuo šiuo metu, išvykus į Kiniją, yra pasakyti, kad dirbsime siekdami užtikrinti, kad ekonomika būtų konkurencinga ir tokia išliktų pasauliniu mastu“, – paminėjo ji.

Šią savaitę Lietuvoje lankosi JAV senatorių, atstovaujančių Senato asignavimų komitetą, delegacija. Vizito metu jie susitiko su premjere, Seimo pirmininke bei užsienio reikalų ministru. Susitikimuose buvo aptarti politiniai, ekonominiai ir saugumo klausimai, kurie yra svarbūs dvišaliams ir regioniniams santykiams. Ypatingas dėmesys buvo skirtas paramos Ukrainai bei partnerių konkurencinių santykių su Kinija klausimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.