Dėl NATO susitikimo Vilniuje – pikta Kinijos reakcija: Aljansas mąsto kaip Šaltojo karo metais

Reaguodamas į kritiką Kinijai NATO viršūnių susitikime Vilniuje, Pekinas apkaltino Aljansą mąstant „kaip Šaltojo karo metais“. Be to, NATO painioja „teisę ir neteisę“ ir vadovaujasi „išankstinėmis ideologinėmis nuostatomis, kurias Kinija kategoriškai atmeta“, – trečiadienį sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Kinijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Trečiadienį prasidėjo antroji NATO vir<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Trečiadienį prasidėjo antroji NATO vir<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 2:04 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 4:01 PM

NATO tvirtina, kad yra gynybinis aljansas ir tuo pat metu ragina šalis nares nuolat didinti savo karines išlaidas, plėsti savo galią už sienų ribų bei provokuoti konfrontacijas ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regione, pažymėjo Kinijos atstovas. Kiniją jis tuo tarpu pavadino „taikos pasaulyje skatintoja“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį po pokalbių Vilniuje pareiškė, kad vis įžūlesnis Pekino elgesys turi įtakos ir Aljanso saugumui.

„Kinija vis labiau abejoja taisyklėmis pagrįsta pasaulio tvarka, atsiako pasmerkti Rusijos karą prieš Ukrainą, grasina Taivanui ir smarkiai ginkluojasi“, – sakė jis. Kinijos branduolinis ginklavimasis savo tempu ir mastu esą yra „beprecedentis“ ir yra vykdomas be jokio skaidrumo.

Antradienį Lietuvos sostinėje Vilniuje vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo paskelbtame griežtai suformuluotame komunikate Aljansas pareiškė, kad Kinijos Liaudies Respublika (KLR) savo „ambicijomis ir prievartos politika“ meta iššūkį jos interesams, saugumui ir vertybėms.

„KLR naudoja įvairias politines, ekonomines ir karines priemones, kad padidintų savo įtaką pasaulyje ir suprojektuotų galią, tačiau išlieka neskaidri dėl savo strategijos, ketinimų ir karinių pajėgumų stiprinimo.

KLR kenkėjiškos hibridinės ir kibernetinės operacijos, konfrontacinė retorika ir dezinformacija yra nukreiptos prieš sąjungininkus ir kenkia Aljanso saugumui“, – sakoma NATO valstybių vadovų komunikate.

Kinijos misija prie Europos antradienį paskelbtame pareiškime teigė, kad su Kinija susijusiame komunikato turinyje neatsižvelgiama į pagrindinius faktus, iškraipoma Kinijos pozicija ir politika ir sąmoningai diskredituojama Kinija.

NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas aukščiausiojo lygio susitikime žurnalistams sakė, kad nors Kinija nėra NATO „priešininkė“, ji savo „prievartiniu elgesiu“ vis dažniau meta iššūkį taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai.

Taivanos klausimas

NATO savo komunikate Taivano nepaminėjo. Taivano užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad J. Stoltenbergui buvo „labai reikšminga“ dar kartą aiškiai išreikšti susirūpinimą dėl saugumo Taivano sąsiauryje.

Ministerija pabrėžė, kad Taivanas yra atsakingas, demokratiškas Indostano ir Ramiojo vandenyno regiono narys ir yra pasirengęs bendradarbiauti su panašiai mąstančiais partneriais, pavyzdžiui, Europa ir Jungtinėmis Valstijomis, kad kartu kovotų su autoritarinių režimų prievarta ir iššūkiais. 

Dvi dienas truksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime taip pat dalyvauja kai kurie Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių vadovai.

Japonijos Ministras Pirmininkas Fumio Kishida siekė priminti kariniam aljansui, kad šis atkreiptų dėmesį į Rytų Azijos pavojus, o Pietų Korėjos Prezidentas Yoon Suk Yeol siekė glaudesnio tarptautinio bendradarbiavimo saugumo srityje didėjant Šiaurės Korėjos grėsmėms ir įtampai dėl Kinijos.

Gegužės mėn. F. Kishida sakė, kad Japonija neplanuoja tapti NATO nare, nors NATO planuoja įkurti Tokijuje savo pirmąjį biurą Azijoje, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos konsultacijoms regione.

Kinijos atstovybė pareiškė, kad Kinija ryžtingai priešinasi NATO „judėjimui į rytus, į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną“, ir įspėjo, kad į bet kokius veiksmus, keliančius grėsmę Pekino teisėms, bus reaguojama ryžtingai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.