NATO aktyviau dirbs klimato kaitos ir saugumo srityje: klimato iššūkiai veikia Aljanso misijas visame pasaulyje

Vilniuje vykstančiame aukščiausio lygio susitikime NATO išleido tris svarbias ataskaitas, kurios padeda sąjungininkams geriau suprasti klimato kaitos poveikį NATO strateginei aplinkai, misijoms ir operacijoms bei jų ginkluotųjų pajėgų prisitaikymą, būtiną siekiant išlaikyti veiklos efektyvumą, skelbiama oficialiame NATO puslapyje.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje.<br>ELTA nuotr.
NATO viršūnių susitikimas Vilniuje.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 9:13 AM

NATO 2023 m. klimato kaitos ir poveikio saugumui vertinime parodoma, kaip ekstremalios oro sąlygos sukelia operacinį stresą ir sutrumpina karinės įrangos gyvavimo ciklą, todėl atsiranda papildomų priežiūros ir pakeitimo išlaidų.

Vertinime, kuris remiasi pirmojo 2022 m. leidimo išvadomis, daugiausia dėmesio skiriama keturiems geografiniams regionams (Europai, Šiaurės Amerikai, Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai / Saheliui ir tolimajai Šiaurei) ir keturioms NATO operacinėms sritims.

Jame pateikiamos rekomendacijos dėl prisitaikymo prie klimato kaitos paveiktos būsimos veiklos aplinkos grindžiamos trimis konkrečiais atvejų tyrimais: ekstremalaus karščio poveikiu NATO misijai Irake, kylančio jūros lygio ir audrų poveikiu Norfolko karinio jūrų laivyno stočiai JAV ir potvynių poveikiu karinio jūrų laivyno aviacijos stočiai Sigoneloje, Italijoje.

Gerosios praktikos rinkinyje pateikiami konkretūs sąjungininkų pastangų prisitaikyti prie klimato kaitos diegiant atitinkamą politiką ir procedūras savo ginkluotosiose pajėgose, kartu mažinant jų poveikį aplinkai, pavyzdžiai.

Diegiant energiją taupančius ir aplinką tausojančius technologinius sprendimus derinami pajėgumų reikalavimai naujovėms su kariniu efektyvumu, kartu užtikrinant sąveiką ir didinant misijų ištvermę. Tai palengvina NATO naudojimąsi šiuo metu vykstančiu perėjimu prie mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių energijos šaltinių ir padeda informuoti apie NATO planuojamo perėjimo prie energijos šaltinių įgyvendinimo plano rengimą.

Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo kartografavimo ir analizės metodikoje pateikiamos gairės ir priemonės, skirtos apskaičiuoti NATO įmonės civilinių ir karinių objektų (įrenginių ir turto) išmetamų teršalų kiekį. Metodika padės NATO, kaip organizacijai, siekti išmetamųjų teršalų mažinimo tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.