J. Bidenas pavadino Suomiją nepaprastu NATO turtu

JAV prezidentas Joe Bidenas pavadino Suomijos narystę NATO „neįtikėtinu turtu“, kai ketvirtadienį Helsinkyje susitiko su Suomijos lyderiais grįždamas iš Vakarų Aljanso viršūnių susitikimo Lietuvoje.

Joe Bidenas ir Sauli Niinisto.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas ir Sauli Niinisto.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 6:20 PM

Per dvišalį susitikimą su Suomijos prezidentu Sauli Niinistö J. Bidenasa sakė: „Nemanau, kad NATO kada nors buvo stipresnė“. „Man prireikė maždaug trijų sekundžių pasakyti „taip“, – sakė J. Bidenas, turėdamas galvoje pritarimą Suomijos narystei NATO.

S. Niinistö kalbėjo apie „naują mūsų saugumo erą“, dėkojo JAV už paramą ir gyrė J. Bideną už vienybę per NATO viršūnių susitikimą Lietuvoje. „Atrodo, kad reikalams klostantis rimtai žmonės taip pat supranta, jog turime laikytis kartu“, – pridūrė S. Niinistö.

Per viešnagę Suomijoje J. Bidenas skyrė daug dėmesio klimato kaitai, tai aptarė per susitikimus su Šiaurės šalių Suomijos, Švedijos, Danijos, Norvegijos ir Islandijos valstybių ir vyriausybių vadovais.

J. Bidenas atvyko į naująją NATO narę trečiadienio vakarą iš Vilniaus. Suomija įstojo į Aljansą balandžio pradžioje. Kaimyninė Švedija taip pat gali tikėtis netrukus prisijungti prie NATO.

Suomija turi maždaug 1 340 kilometrų ilgio sieną su Rusija, ilgiausią iš visų Europos Sąjungos šalių. Suomijai įstojus į Aljansą NATO išorės siena su Rusija pailgėjo daugiau nei dvigubai. Ši siena yra vos už dviejų valandų kelio automobiliu nuo Helsinkio, tačiau J. Bidenas per šią kelionę prie jos nesilankys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.