Jungtinės Karalystės gynybos ministras B. Wallace'as svarsto atsistatydinti

53 metų Jungtinės Karalystės gynybos ministras Benas Wallace‘as svarsto atsistatydinti iš pareigų rudenį, kai turėtų įvykti planuojamas vyriausybės pertvarkymas, praneša britų leidinys „The Times“.

Jungtinės Karalystės gynybos ministras B. Wallace'as svarsto atsistatydinti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės gynybos ministras B. Wallace'as svarsto atsistatydinti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NATO viršūnių susitikimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
NATO viršūnių susitikimas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jungtinės Karalystės gynybos ministras B. Wallace'as svarsto atsistatydinti.<br>EPA-ELTA nuotr.
Jungtinės Karalystės gynybos ministras B. Wallace'as svarsto atsistatydinti.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 15, 2023, 3:40 PM

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas ruošiasi pertvarkyti savo komandą ir tokiu būdu „perkrauti“ vyriausybę prieš kitus rinkimus, nes jo pradžia poste buvo sunki.

Teigiama, kad B. Wallace‘as įsitikinęs tuo, kad jo laikas gynybos ministro poste artėja link pabaigos, todėl jis svarsto apie atsistatydinimą iš vyriausybės.

B. Wallace‘as gynybos ministru buvo paskirtas 2019 m., o per tą laiką pasikeitė trys premjerai. Jis padėjo Jungtinei Karalystei susidoroti su keliomis krizėmis gynybos srityje, didžiausia kurių – Rusijos įsiveržimas į Ukrainą.

Tačiau premjerui nepavyko įtikinti JAV prezidento Joe Bideno ir kitų pasaulio lyderių, kad B. Wallace‘as turėtų tapti NATO generaliniu sekretoriumi.

B. Wallace'as yra žinomas dėl savo nuomonės reiškimo ir spalvingų išsireiškimų, dėl kurių kartais pasitaikydavo nemalonių antraščių.

Taip nutiko ir šią savaitę per svarbų NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vilniuje, kai jis grupei žurnalistų atskleidė, kad Ukrainai pasakė, jog Jungtinė Karalystė nėra „Amazon“ ginklų pristatymo tarnyba ir kad žmonės „nori matyti dėkingumą“.

Tai paskatino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį per spaudos konferenciją aukščiausiojo lygio susitikime Lietuvoje pasakyti: „Manau, kad mes visada buvome dėkingi Jungtinei Karalystei.“

Tada V. Zelenskis gana komiškai paklausė auditorijoje sėdėjusio savo gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo, ar nėra problemų dėl jo santykių su B. Wallace'u.

„Kodėl neišsakote jam padėkos žodžių?“ – paklausė prezidentas. Tada anglų kalba jis pridūrė: „Paskambinkite jam, prašau, šiandien.“

Vis dėlto mintis, kurią bandė išsakyti B. Wallace'as, buvo pagrįsta – tai buvo labiau draugiškas patarimas šaliai, kurią jis gerbia, apie būtinybę atsižvelgti į politinę realybę tam tikrose valstybėse, kuriose ne visi pritaria tam, kad Ukrainai būtų skiriama daugiau ginklų ir pinigų.

JK gynybos sekretorius didžiąją dalį savo darbo laiko praleido kovodamas už didesnį ginkluotųjų pajėgų finansavimą didėjant grėsmėms ir po dešimtmečius trukusio išlaidų mažinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.