Rusija informavo Turkiją uždaranti grūdų koordinavimo centrą ir atšaukianti saugumo garantijas

Pasitraukusi iš svarbaus susitarimo, leidusio eksportuoti Ukrainos grūdus, Rusija antradienį informavo Turkiją, kad uždaro Stambule veikusį koordinavimo centrą ir atšaukia krovininių laivų saugumo garantijas.

Grūdus eksportuojantis laivas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Grūdus eksportuojantis laivas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 3:38 PM, atnaujinta Jul 18, 2023, 3:46 PM

„Susitarimų dėl grūdų įgyvendinimas nutrauktas“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija po Rusijos diplomatijos vadovo Sergejaus Lavrovo pokalbio su Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu. Maskvos pasitraukimas iš susitarimo reiškia, be kitų sąlygų, „Jungtinio koordinavimo centro Stambule uždarymą“ ir „saugios laivybos garantijų“ panaikinimą, sakoma ministerijos pareiškime.

Maža to, Kremlius perspėjo kitas grūdų susitarime dalyvavusias valstybes nebandyti įgyvendinti susitarimo savarankiškai.

Antradienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad bet kokie bandymai tęsti susitarimą dėl grūdų nedalyvaujant Rusijai sukels pavojų, nes grūdų koridorius yra netoli kovos veiksmų zonos Ukrainoje, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Dėl Ukrainoje nuo 2022 metų vasario vykstančio karo grūdų eksportas iš šio regiono per Juodąją jūrą tapo beveik neįmanomas, kol praėjusių metų liepą JT tarpininkaujant sudarytas susitarimas leido tai daryti saugiai. Kelis kartus pratęsto susitarimo galiojimas baigėsi šį pirmadienį.

„Tam tikra rizika ten atsiranda nesant atitinkamų saugumo garantijų. Todėl, jei kas nors bus oficialiai įforminta be Rusijos, į šias rizikas reikėtų atkreipti dėmesį. Šiuo požiūriu mes negalime pasakyti, kokiu mastu ir kokios šalys yra pasirengusios prisiimti tokią riziką“, – sakė D. Peskovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino tęsti maisto produktų eksportą net ir be Rusijos pritarimo. Pasak jo, tai būtų galima padaryti bendradarbiaujant su JT ir Turkija – jos abi padėjo tarpininkauti sudarant susitarimą, leidžiantį eksportuoti grūdus iš Ukrainos nepaisant Rusijos karinio jūrų laivyno blokados.

Maskvos sprendimas pasitraukti iš susitarimo sukėlė aštrią tarptautinę kritiką. Susitarimas buvo sudarytas siekiant padėti užtikrinti tiekimą šalims, kurios yra priklausomos nuo grūdų iš karo draskomo regiono.

Alternatyvūs maršrutai

ES duomenimis, nepaisant tebesitęsiančio karo, Ukraina 2022 metais išliko didžiausia kviečių tiekėja Pasaulio maisto programai (WFP) ir tiekė daugiau nei pusę visų WFP pasaulyje įsigyjamų kviečių.

ES ir Ukraina specialiai parengė alternatyvius prekybos maršrutus upėmis, geležinkeliais ir keliais.

Nuo karo pradžios 2022 metų vasarį iki birželio pabaigos pagal Juodosios jūros grūdų susitarimą iš Ukrainos eksportuota 41 mln. tonų grūdų, aliejinių augalų sėklų ir kitų žemės ūkio produktų.

Apie 60 proc. Ukrainos grūdų eksporto nuo karo pradžios vyko alternatyviais maršrutais, o likę maždaug 40 proc. – per Juodąją jūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.