JAV ekonomistė atsisakė aukštų pareigų EK kilus ginčui dėl jos pilietybės

Dėl aštrios kritikos iš tokių šalių kaip Prancūzija JAV ekonomikos ekspertė nusprendė nepriimti Europos Komisijos pasiūlytų aukšto rango pareigų.

Emmanuelis Macronas kalbasi su Margrethe Vestager.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Emmanuelis Macronas kalbasi su Margrethe Vestager.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 4:53 PM

Atsižvelgdama į politinius nesutarimus, kilusius dėl to, kad į šias pareigas pasirinkta ne Europos šalies pilietė, JAV ekonomistė Fiona Scott Morton nusprendė atsisakyti pasiūlymo, sakoma trečiadienį tviteryje paskelbtame už konkurenciją atsakingos EK narės Margrethe Vestager įraše.

F. Scott Morton turėjo tapti vyriausiąja konkurencijos eksperte M. Vestager komandoje. Savo sprendimą ekonomistė paaiškino tuo, kad svarbu, jog ES konkurencijos institucijos turėtų „visišką Europos Sąjungos paramą“.

M. Vestager tviteryje rašė, kad „su apgailestavimu“ priėmė F. Scott Morton sprendimą. Ji išreiškė viltį, „kad ji ir toliau naudosis savo nepaprastais profesiniais gebėjimais siekdama stipraus konkurencijos užtikrinimo“.

Pasipriešinimą dėl šio paskyrimo į aukštas pareigas ypač išreiškė Prancūzija, taip pat EK nariai ir Europos Parlamentas. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį Briuselyje pareiškė, kad labai neramu, jei nėra nė vieno reikšmingo Europos mokslininko, tinkamo šiam darbui.

Panašią nuomonę išreiškė ir konservatyvusis EP narys iš Vokietijos Markusas Ferberis. Jis pabrėžė, kad neabejoja F. Scott Morton kvalifikacija, bet stebėjosi, ar „negalėjo būti svarstomi kvalifikuoti europiečiai kandidatai“.

Penkių EK narių laiške M. Vestager taip pat buvo prašoma persvarstyti sprendimą. Be kita to, jame buvo atkreiptas dėmesys į galimą interesų konfliktą, nes F. Scott Morton anksčiau dirbo didelėms JAV technologijų bendrovėms.

Kita vertus, Vokietijos žaliųjų atstovas Europos Parlamente Rasmusas Andresenas šeštadienį pareiškė, kad šioms diskusijoms būdingi nacionalistiniai išankstiniai nusistatymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.