Kinija neatsako į klausimus, kur yra beveik mėnesį dingęs jos užsienio reikalų ministras

Kinijos užsienio reikalų ministro Qin Gango viešumoje nematyti jau beveik mėnesį, todėl kilo daugybė klausimų dėl jo buvimo vietos. Kol kas apie Kinijos diplomatijos vadovo dingimą žinoma ne itin daug.

Qin Gangas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Qin Gangas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas ir Qin Gangas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas ir Qin Gangas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 12:22 PM

Kas yra Qin Gangas?

Qin, laikomas prezidento Xi Jinpingo patikėtiniu, užsienio reikalų ministru buvo paskirtas 2022 metų gruodžio mėnesį.

57 metų vyras kelerius metus dirbo Kinijos ambasadoje Londone ir laisvai kalba angliškai. Qin užsitarnavo „vilko kario“ reputaciją – taip vadinami naujos kartos Kinijos diplomatai, kurie dažnai ugninga retorika atremia Vakarų kritiką Pekino atžvilgiu.

2020 metais jis sakė, kad Kinijos įvaizdis Vakaruose pablogėjo, nes europiečiai ir amerikiečiai, ypač žiniasklaida, niekada nepripažino Kinijos politinės sistemos ar jos ekonominio pakilimo.

Dirbdamas ambasadoriumi JAV, Qin padidino savo matomumą, rengdamas viešus pasirodymus Vašingtone ir žiniasklaidoje, kuriuose aiškino Kinijos poziciją.

Tapęs ministru toliau įtemptai dirbo – lankėsi Afrikoje, Europoje ir Vidurinėje Azijoje, taip pat Pekine priiminėjo užsienio aukštus pareigūnus.

Kas žinoma apie jo buvimo vietą?

Nuo birželio 25 dienos, kai Pekine susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju Andrejumi Rudenka, Qin nebuvo matyti viešumoje.

Tačiau pirmą kartą dėl jo buvo susirūpinta, kai po dviejų savaičių jis nepasirodė ASEAN aukščiausiojo lygio susitikime Indonezijoje.

Kinijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad Qin nedalyvavo dėl „sveikatos priežasčių“. Tačiau tai nepadėjo sustabdyti gandų protrūkio internete.

„Visi dėl kažko nerimauja, bet negali apie tai viešai kalbėti“, – „Weibo“ paskyroje teigė žinomas valstybinio bulvarinio laikraščio „Global Times“ komentatorius Hu Xijin.

„Reikia rasti pusiausvyrą tarp padėties išsaugojimo ir visuomenės teisės žinoti“, – sakė jis. Nuo tada Užsienio reikalų ministerija nebeatsakinėjo į klausimus apie Qin buvimo vietą.

Kas atstovauja Kinijai vietoj jo?

Po Qin dingimo Kinijos užsienio reikalų ministerijos vadovybėje liko tuštuma. Šį mėnesį netikėtai buvo atšauktas Europos Sąjungos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio vizitas į Pekiną.

O penktadienį agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad dėl Qin nebuvimo atidėtas Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriaus Jameso Cleverly vizitas.

Aukščiausias užsienio politikos pareigūnas Wang Yi, kuris Kinijos politinėje hierarchijoje yra aukščiau už Qin, tuo tarpu perėmė kai kurias jo pareigas ir šią savaitę išvyko į Afriką dalyvauti BRICS susitikime saugumo klausimais Johanesburge.

Pekinas pirmadienį atkakliai tvirtino, kad „Kinijos diplomatinė veikla nuosekliai juda į priekį“. Paklausta apie jau beveik mėnesį trunkantį Qin nebuvimą, Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning sakė žurnalistams: „Neturiu jokios informacijos, kurią galėčiau pateikti“.

Tačiau kai Užsienio reikalų ministerija jau mėnesį dirba be matomo vadovo, pradeda kilti abejonių, kiek tai yra normalu.

„Kai valstybėje dingsta svarbus vadovaujantis asmuo, visi organizacijoje sustingsta, – tviteryje rašė Desmondas Shumas, buvęs Kinijos verslo ir politikos insaideris, knygos „Raudonoji ruletė“ (Red Roulette) autorius. – Kas pasiryš dėti savo parašą vietoj ministro?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.