Rusija įtraukė į ieškomų asmenų sąrašą dar vieną Tarptautinio Baudžiamojo Teismo teisėją

Reaguodama į Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį, Maskva įtraukė Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) teisėją Tomoko Akane į ieškomų asmenų sąrašą, ketvirtadienį pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida, remdamasi Vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų sąrašu.

 V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 5:04 PM

Nepasakyta, kokį konkretų Rusijos baudžiamąjį įstatymą tariamai pažeidė teisėja T. Akane. Ji priklausė TBT komandai, 2023 m. kovą išdavusiai V. Putino ir Rusijos vaikų teisių komisarės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje. Jie kaltinami esantys atsakingi už vaikų ir nepilnamečių grobimą ir deportacijas iš Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją. Maskva tai vadina evakuacija.

Rusija, nuo 2022 m. vasario tęsianti neišprovokuotą plataus masto karinę invaziją į Ukrainą, nepriklauso TBT jurisdikcijai ir apibūdino orderius kaip „nereikšmingus“.

TBT teisėjas Salvatore Aytala ir vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas gegužę taip pat buvo įtraukti į Maskvos ieškomų asmenų sąrašą. Rusijos valdžia kaltina juos „sąmoningai apkaltinus nekaltą asmenį“ ir rengus „užsienio vyriausybės atstovo užpuolimą“ siekiant apsunkinti tarptautinius santykius.

Pasak Rusijos valdžios, tyrimas vykdomas prieš dar vieną teisėją Sergio Gerardo Ugalde Godinezą. Pagal Rusijos įstatymus už akių apkaltintiems asmenims gresia iki 12 metų kalėjimo, jei bus pripažinti kaltais.

Kol kas Hagoje, Nyderlanduose, įsikūręs TBT į naujausią arešto orderį nereagavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.