V. Putinas pažadėjo šešioms Afrikos šalims nemokamų grūdų: nori visiškai išstumti Ukrainą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį, pradėdamas aukščiausiojo lygio susitikimą su Afrikos šalių vadovais, rengiamą praėjus vos savaitei po to, kai Rusija pasitraukė iš Ukrainos grūdų eksporto susitarimo, pasiūlė nemokamų grūdų šešioms neturtingoms Afrikos šalims.

V. Putinas Sankt Peterburge vykstančiame Rusijos ir Afrikos šalių viršūnių susitikime.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas Sankt Peterburge vykstančiame Rusijos ir Afrikos šalių viršūnių susitikime.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 2:19 PM

Dviejų dienų aukščiausiojo lygio susitikimas V. Putino gimtajame Sankt Peterburge vertinamas kaip jo paramos Afrikai, kurioje jis vis dar palaikomas nepaisant tarptautinės izoliacijos dėl karo Ukrainoje, patikrinimas.

Praėjusią savaitę Rusija atsisakė pratęsti susitarimą, pagal kurį Ukrainos grūdų eksportas per Juodąją jūrą pasiekdavo pasaulines rinkas, taip pat ir Afriką, ir kuris padėjo mažinti spaudimą maisto kainoms.

Pagrindinėje aukščiausiojo lygio susitikimo kalboje V. Putinas pažadėjo nusiųsti grūdų į šešias Afrikos šalis.

„Artimiausiais mėnesiais galėsime užtikrinti nemokamą 25–50 tūkst. tonų grūdų tiekimą Burkina Fasui, Zimbabvei, Maliui, Somaliui, Centrinės Afrikos Respublikai ir Eritrėjai“, – sakė jis.

Per metus pagal grūdų sandorį iš Ukrainos uostų buvo išvežta apie 33 mln. tonų grūdų, o tai padėjo stabilizuoti pasaulines maisto kainas ir išvengti stygiaus.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas paragino aukščiausiojo lygio susitikime dalyvaujančius Afrikos šalių vadovus reikalauti atsakymų dėl grūdų tiekimo sutrikimų, dėl kurių skurdesnės šalys atsidūrė krizėje.

„Jie puikiai žino, kas kaltas dėl dabartinės situacijos“, – sakė A. Blinkenas apie Afrikos lyderius. „Tikiuosi, kad Rusija tai aiškiai išgirs iš mūsų Afrikos partnerių“, – sakė jis ketvirtadienį per vizitą Naujojoje Zelandijoje.

Ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančiame Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikime laukiama 17-os Afrikos valstybių vadovų, įskaitant PAR prezidentą Cyrilą Ramaphosą.

Kremlius apkaltino Vakarų šalis, kad jos bando užkirsti kelią Afrikos valstybių dalyvavimui aukščiausiojo lygio susitikime.

Šis aukščiausiojo lygio susitikimas yra antrasis tokio pobūdžio susitikimas po 2019 metais Sočyje, Rusijos pietuose, surengto inauguracinio susitikimo.

V. Putinas pažadėjo šešioms Afrikos šalims nemokamų grūdų: nori visiškai išstumti Ukrainą

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.