Analitikai apie „Wagner“ lyderio pasirodymą Sankt Peterburge: „V. Putinas ir J. Prigožinas dabar dirba kartu“

„Wagner“ grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas ketvirtadienį buvo nufotografuotas Sankt Peterburge vykusiame Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikime, praėjus kelioms savaitėms po to, kai jis turėjo išvykti į tremtį dėl nepavykusio maišto į Maskvą. Kai kurie analitikai mano, kad „Putino virėjo“ grįžimui į Rusiją galėjo pritarti ar net įsakyti Vladimiras Putinas, rašo leidinys „Newsweek“.

J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 30, 2023, 10:26 PM

V.Putinas esą tai padarė dėl plataus masto „Wagner“ grupuotės veiklos Afrikoje, įskaitant vyriausybės pareigūnų apsaugą Centrinės Afrikos Respublikoje ir Malyje. Šie argumentai taip pat galėtų paaiškinti, kodėl J.Prigožinas nesulaukė griežtesnių pasekmių už organizuotą sukilimą.

„V. Putinui šiuo metu reikia J.Prigožino, kad galėtų įgyvendinti Rusijos valstybinius interesus Afrikoje, – leidiniui „Newsweek“ sakė JAV Šiaurės Vakarų universiteto politikos mokslų profesorius William'as Reno. – Šie interesai apima konkurenciją su Vakarais saugumo bendradarbiavimo, kasybos ir energetikos srityse.“

„J.Prigožino grupė taip pat siekia į savo pusę palenkti Afrikos intelektualus, jų grupes antivakarietiškuose, antikolonialistiniuose projektuose – tai atspindi į Vakarus nukreiptą partnerystės ir paramos kraštutinių dešiniųjų grupėms darbotvarkę. Nepaisant praėjusį mėnesį įvykusio ginkluoto maišto sukeltų nepatogumų, J.Prigožinas tebėra neatsiejamas nuo šių Rusijos valstybinių interesų elementų“, – sakė ekspertas.

V. Putinas sulaukė pašaipų ir kritikos dėl to, kad į ketvirtadienį oficialiai prasidėjusį aukščiausiojo lygio susitikimą atvyko nedaug Afrikos lyderių. Į Rusiją į forumą atvyko tik 17 Afrikos valstybių vadovų, palyginti su 43 valstybių vadovais, kurie dalyvavo 2019 m. vykusiame Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikime.

Kritikai teigė, kad mažas dalyvių skaičius yra Rusijos izoliacijos dėl V. Putino tebesitęsiančio karo su Ukraina pavyzdys. Kiti teigė, kad kai kurie vadovai galėjo nuspręsti praleisti aukščiausiojo lygio susitikimą dėl šį mėnesį V.Putino priimto sprendimo nutraukti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą.

Grūdų susitarimo, kuris leido Ukrainai karo su Rusija metu eksportuoti grūdus jūra, nutraukimas sukėlė pasaulio susirūpinimą. V.Putinas bandė nuraminti Afrikos sąjungininkus siūlydamas jiems nemokamų grūdų.

Pastaraisiais metais V. Putinas deda daugiau pastangų, kad užmegztų glaudesnius santykius su Afrikos valstybėmis, ir tai, kad J.Prigožinas dalyvauja aukščiausiojo lygio susitikime, gali būti šio tikslo atspindys.

„Manau, kad J.Prigožino dalyvavimas Rusijos-Afrikos aukščiausiojo lygio susitikime pirmiausiai ir labiausiai skirtas „nuraminti“ Afrikos Vyriausybes, kur veikia „Wagner“, jog „Wagner“ liks tose šalyse pagrindiniu Rusijos Vyriausybės pagalbos jiems atstovu“, – „Newsweek“ sakė George'o Masono universiteto profesorius Markas N. Katzas.

Kalbėdamas apie reakciją internete į „Wagner“ lyderio nuotraukas aukščiausiojo lygio susitikime, M.N.Katzas sakė, kad „žinia, jei tokia iš viso yra, Rusijos visuomenei, atrodo, yra ta, kad J.Prigožinas vis dar dirba Rusijos vardu ir su V.Putino palaiminimu Afrikoje.

„Tai gali būti dalis didesnės taktikos, kurią, mano manymu, bando stumti Maskva, dalis: „Wagner“ maištas buvo ne pasikėsinimas į V.Putiną, kad tai, kas įvyko, buvo išdidinta Vakarų, o V.Putinas ir J.Prigožinas dabar dirba kartu“, – sakė ekspertas.

Kornelio Universiteto istorijos docentas ir mokymosi centro Vašingtone direktorius David'as Silbey „Newsweek“ sakė, kad svarbu atsižvelgti į auditoriją, kuriai skirtos „Twitter“ tinkle paviešintos nuotraukos.

„Kas yra auditorija? Vidutinis rusas neseka „Twitter“, – kėlė klausimą jis. Pasak jo, todėl jų tikslinė auditorija – Rusijos elitas. Nuotraukomis siunčiama žinia, kad „J.Prigožinas vėl yra mylimiausias sūnus“.

„Prisiminkime, kad jis buvo viena svirčių, kurią V.Putinas naudojo prieš Rusijos kariuomenę – ginkluotų paramilitarinių pajėgų, nepavaldžių kariuomenei, lyderis. Jo grįžimas vėl suteikia V.Putinui tokią svirtį“, – sakė Cornellio universiteto doc. Davidas Silbey.

Tačiau jis pabrėžė, kad J.Prigožino sugrįžimas yra „silpnumo ženklas, kad kažkas gali taip greitai sukilti ir būti reabilituotas“.

W.Reno taip pat pabrėžė šią mintį, sakydamas, kad „sunku laikyti V.Putino norą pakviesti J.Prigožiną arbatos ar ko nors kito kaip stiprybės ženklą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.