Visą pasaulį sukausčiusi byla pasiekė finišą: sergančią žmoną jos prašymu nužudęs vyras išeina į laisvę

76-erių David'as Hunteris už sunkiai sergančios žmonos nužudymą Kipre buvo nuteistas dvejus metus kalėti, tačiau neseniai buvo paleistas iš areštinės. Į pensiją išėjęs britų kalnakasys prisipažino, kad savo 52-ejų vėžiu sergančią žmoną Janice uždusino poros namuose saloje po to, kai ji „maldavo“ jo nutraukti jos gyvybę.

David'as Hunteris.<br>AP/Scanpix nuotr.
David'as Hunteris.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2023, 10:35 AM

D.Hunteris nuo 2022 m. sausio mėnesio buvo laikomas Nikosijos centriniame kalėjime. Pranešama, kad jis bus nedelsiant paleistas iš areštinės.

„Labai džiaugiamės šiandien priimtu teismo nuosprendžiu, kuris reiškia, kad David'as netrukus išeis į laisvę, – pirmadienį sakė britų advokatas Michaelas Polakas, kurio teisinės pagalbos grupė „Justice Abroad“ koordinavo D.Hunterio gynybą. – Nuosprendžio paskelbimas nebuvo paprastas, turint omenyje, kad tokios bylos Kipro teismai dar niekada nebuvo nagrinėję“.

Anksčiau šį mėnesį trijų narių apygardos teismas pripažino D.Hunterį nekaltu dėl tyčinės žmogžudystės – tai kaltinimas, kuris jam buvo pirmiausiai pareikštas. Vis dėlto vyras sulaukė lengvesnio pobūdžio kaltinimo dėl netyčinio nužudymu.

Advokatai teigė, kad kaltinamajam tikslinga skirti lygtinę bausmę. Jie nusprendė „padėti“ apygardos teismui, pateikdami išsamią teismų praktiką iš viso pasaulio – nuo Australijos iki Kanados, Naujosios Zelandijos ir Jungtinės Karalystės.

„Šiandienos teismo posėdžio rezultatas ir ankstesnis teismo sprendimas, kuriuo D.Hunteris pripažintas nekaltu dėl nužudymo, yra tai, dėl ko mes kovojome šioje byloje. David'as labai džiaugiasi šiandienos rezultatu, – pridūrė M.Polakas. – Ši byla buvo tragiška ir sunki visiems su ja susijusiems asmenims, tačiau šiandienos sprendimas buvo teisingas ir leidžia David'ui ir jo šeimai gedėti kartu.“

Visą bylos nagrinėjimo laiką britą palaikė vienintelis poros vaikas Lesley, kuri atskleidė savo tėvo poziciją. Anot jos, leukemijos pakirsta ir negalinti judėti jos motina maldavo David'o palengvinti nepakeliamas kančias.

2020 m. gruodžio 18 d. D.Hunteris patenkino šį prašymą ir uždusino žmoną jų namuose kaime netoli Pafoso, populiaraus tarp emigrantų britų pakrantės kurorto. Paskui jis bandė nusižudyti paskambinęs savo broliui į Jungtinę Karalystę ir paaiškinęs, kas nutiko.

Pora buvo kartu daugiau nei 50 metų. Jie persikėlė į Kiprą, tikėdamiesi, kad tai bus „svajonių gyvenimas užsienyje“. Tačiau dėl Janice mirties D.Hunteriui teko beveik dvejus metus bylinėtis teismuose. Kipre eutanazija uždrausta, o įtakinga Graikijos ortodoksų bažnyčia šį procesą laiko tabu.

D.Hunteris aštuonis mėnesius praleido vienoje kameroje su 11 vyrų Nikosijos centriniame kalėjime – vieninteliame Viduržemio jūros salos kalėjime. Pirmadienį jam buvo pasakyta, kad jis grįš į kalėjimą, bet bus nedelsiant paleistas, nes pagal salos teisinę sistemą, kurioje aštuoni mėnesiai prilyginami metams kalėjimo, jis jau atliko bausmę.

Vyras laikraščiui „tThe Guardian“ sakė, kad jei kada nors išeis į laisvę, pirmiausia aplankys žmonos kapą.

„Noriu likti Kipre, – sakė jis. – Tai šalis, į kurią nusprendėme persikelti, ir aš noriu būti šalia jos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.