Rusija puola Ukrainą raketomis, gautomis iš Kijevo sumokant skolą už dujas

Rusija puola Ukrainą raketomis Kh-55, kurias mainais gavo iš Kijevo grąžinant skolą už 1999 m. sunaudotas gamtines dujas, rodo „Laisvosios Europos radijo“/Laisvės radijo“ projekto „Schemos“ atliktas tyrimas, pranešė „Ukrinform“.

Rusija puola Ukrainą raketomis Kh-55, kurias mainais gavo iš Kijevo grąžinant skolą už 1999 m. sunaudotas gamtines dujas.<br>„Twitter“/RFE/RL nuotr.
Rusija puola Ukrainą raketomis Kh-55, kurias mainais gavo iš Kijevo grąžinant skolą už 1999 m. sunaudotas gamtines dujas.<br>„Twitter“/RFE/RL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 10:25 AM

Žurnalistai gavo sutarties tekstą ir perduotų raketų numerių sąrašą ir palygino su raketų Kh-55, kurias Rusijos kariuomenė pradėjo naudoti prieš Ukrainą per plataus masto invaziją, numeriais.

Aptikta mažiausiai dešimt sąraše esančių raketų, kurias Rusija paleido į Ukrainos miestus, kai kurias jų numušė Ukrainos oro gynybos pajėgos, kitos pataikė į gyvenamuosius pastatus.

Problema susijusi su Valerijaus Pustovoitenkos vadovaujamo Ukrainos ministrų kabineto ir Vladimiro Putino vadovaujamos Rusijos vyriausybės 1999 m. Jaltoje pasirašytu susitarimu.

Pagal susitarimą Kijevas perdavė Maskvai aštuonis bombonešius Tu-160 ir tris Tu-95MS, taip pat 575 sparnuotąsias raketas Kh-55. Už tai Rusija nurašė 275 mln. grivinų vertės Ukrainos skolą už rusiškas dujas.

Trys raketos, Ukrainos oro gynybos perimtos šiemet sausį, gegužę ir balandį Kijeve ir Kijevo regione, buvo įtrauktos į 1999 m. Maskvai perduotų raketų sąrašą. 2022 m. pabaigoje dar viena raketa Kh-55 pataikė į daugiabutį Ukrainos sostinėje, žuvo moteris. Kita raketa pataikė į namą Kijevo srityje ir sužeidė vaiką.

Dar kelios raketos buvo identifikuotos raketų nuolaužų su numeriais nuotraukose, gautose iš teisėsaugos šaltinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.