Rusijos opozicijos lyderiui A. Navalnui skirta nauja 19 metų laisvės atėmimo bausmė: apkaltino ekstremizmu

Įkalintam Rusijos opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui atokioje įkalinimo kolonijoje vykusiame teismo procese skirta 19 metų laisvės atėmimo bausmė.

A. Navalnas teismo salėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas teismo salėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 5:26 PM, atnaujinta Aug 4, 2023, 5:43 PM

A.Navalnas buvo pripažintas kaltu dėl ekstremistinės organizacijos steigimo ir finansavimo. Kaltinimus jis neigia.

Jis šiuo metu jau atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už lygtinio paleidimo pažeidimus, sukčiavimą ir nepagarbą teismui. Kaltinimai plačiai vertinami kaip politiškai motyvuoti.

Nuo pat įkalinimo 2021 m. A.Navalnas laikomas atokioje įkalinimo kolonijoje.

Kalėjimo, esančiame už 240 km į rytus nuo Maskvos, salė buvo paversta improvizuota teismo sale, kurioje posėdžiavo aršiausias Kremliaus kritikas. Teismo procesas vyko už uždarų durų.

Rusijos valstybiniai prokurorai prašė skirti A.Navalnui 20 metų laisvės atėmimo bausmę dar griežtesnio režimo kolonijoje. Tokie kalėjimai paprastai skirti pavojingiausiems Rusijos nusikaltėliams.

Prieš nuosprendį socialinėje žiniasklaidoje paskelbtoje žinutėje A.Navalnas išreiškė įsitikinimą, kad jam bus skirta „stalinistinio“ stiliaus kalėjimo bausmė, kuria siekiama įbauginti kitus potencialius disidentus.

Popieriuje bylą nagrinėja Maskvos teismas. Tačiau sprendimas surengti nuotolinį teismo procesą kalėjime rodo, kad Rusijos valdžios institucijos norėjo išvengti viešumo, kuris neišvengiamai kiltų gabenant A.Navalną į Rusijos sostinę.

Kai prieš dvi savaites A.Navalnas padarė paskutinį pareiškimą, jo žodžiai nebuvo įrašyti nei vaizdine, nei garsine forma. Tačiau jo kalbos, kurioje jis kritikavo Rusijos valdžios institucijas ir karą Ukrainoje, tekstas buvo paviešintas. Jo šalininkai, tarp jų rusų aktoriai ir muzikantai išeivijoje, jį perskaitė ir paskelbė internete.

A.Navalnui dar gali būti pateikti papildomi kaltinimai. Jis sako, kad tyrėjai jam pranešė, jog gali tikėtis dar vieno teismo proceso dėl kaltinimų terorizmu.

Daugiau nei dešimtmetį A.Navalnas siekė atskleisti korupciją Rusijos valdžios struktūrose. Jo vaizdo tyrimai sulaukė dešimčių milijonų peržiūrų internete.

Jis buvo charizmatiškas kampanijos dalyvis ir atrodė vienintelis Rusijos opozicijos lyderis, sugebėjęs sutelkti daugybę žmonių visoje Rusijoje dalyvauti antivyriausybiniuose protestuose.

Tačiau 2020 m. Sibire jis buvo nunuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Vėlesnėje tyrimų portalo „Bellingcat“ ir Rusijos naujienų svetainės „The Insider“ ataskaitoje į išpuolį buvo įtraukti keli Rusijos vidaus saugumo tarnybos FSB agentai.

Atsigavęs po išpuolio A.Navalnas 2021 m. grįžo į Rusiją, nepaisydamas įspėjimų, kad gali būti suimtas. Atvykęs į Maskvos Vnukovo oro uostą jis iš karto buvo suimtas.

Vokietija nedelsdama pasmerkė verdiktą

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pasmerkė Rusijos teismo nuosprendį, kuriuo penktadienį jau kalinamam A. Navalnui skirta nauja 19 metų kalėjimo bausmė.

„Savavališka Rusijos teisingumo sistema, įkalinusi Aleksejų Navalną dar 19 metų, yra grynas neteisingumas, – parašė ji socialinėje žiniasklaidoje. – (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas nieko nebijo labiau už pasisakymą prieš karą bei korupciją ir už demokratiją – net iš kalėjimo kameros. Tuo jis kritiškų balsų nenuslopins“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.