Irane – skandalas dėl homoseksualumo: sulaikytas pavyzdingas valdininkas

Irano regioninis valdininkas, atsakingas už islamo vertybių laikymąsi, buvo nušalintas nuo pareigų dėl vaizdo įrašo, kuriame jis, kaip manoma, užsiiminėja seksu su kitu vyru.

 Irano policija.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Irano policija.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2023, 10:02 AM

Vaizdo įrašas, kuriame, tikėtina, užfiksuotas Islamo kultūros departamento vadovas Reza Tsaghati iš Gilano provincijos (ji yra Kaspijos jūros pakrantėje ir ribojasi su Azerbaidžanu), buvo paskelbtas internete.

Pirmasis šią medžiagą publikavo Irano opozicinis „Telegram“ kanalas, kurio redaktorius pažadėjo ir toliau demaskuoti šalies valdininkus.

Įraše esančių žmonių tapatybė galutinai nepatvirtinta, bet R.Tsaghati skubiai nušalintas, kol bus išsiaiškintos bylos aplinkybės.

Vaizdo įrašas aktyviai platinamas socialiniuose tinkluose ir sulaukia daugybės komentarų.

Daugelis pabrėžia, kad R.Tsaghati buvo kultūros centro, propaguojančio pamaldumą ir hidžabo dėvėjimą, įkūrėjas.

Irano kultūros ministras Mohammadas Mehdi Esmaili sakė, kad prieš pasirodant vaizdo įrašui jis neturėjo jokios neigiamos informacijos apie šį regiono pareigūną.

O štai Gilano provincijos Islamo kultūros departamentas išplatino pareiškimą, jog įtaria netinkamą R.Tsaghati elgesį: „Byla perduota teisėsaugos institucijoms atidžiai išnagrinėti.

Raginame, kad vaizdo įrašas nebūtų naudojamas siekiant susilpninti šlovingą Islamo revoliucijos kultūrinį frontą.“

Kai kurie socialinės žiniasklaidos vartotojai rašė, kad R.Tsaghati nušalinimas liudija, kaip skirtingai Irano valdžios institucijos elgiasi su pareigūnais ir paprastais Irano gyventojais, apkaltintais priklausymu LGBTQ bendruomenei, arba su moterimis, pažeidusiomis islamo aprangos kodą.

Homoseksualūs santykiai Irane uždrausti įstatymu, o didžiausia bausmė už tokį nusikaltimą yra pasiuntimas myriop. Aukščiausia bausmė tokiais atvejais taikoma retai, bet LGBT bendruomenės nariai nuolatos susiduria su diskriminacija.

Moterys taip pat baudžiamos už atsisakymą dėvėti hidžabą – islamišką galvos apdangalą, slepiantį plaukus.

Praėjusį rugsėjį Irane kilo masiniai protestai po Mahsos Amini mirties. 22 metų moteris buvo suimta dorovės policijos už netinkamą hidžabo dėvėjimą ir, pasak žmogaus teisių aktyvistų, po sumušimo mirė. Irano valdžios institucijos ir toliau tvirtina, jog mirties priežastis – širdies smūgis.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.