Vengrija išlaisvino daugiau kaip 1 400 įkalintų žmonių kontrabandininkų

Vengrija iš kalėjimų paleido daugiau kaip 1 400 asmenų, nuteistų už neteisėtą žmonių gabenimą, trečiadienį pranešė valdžios institucijos, o Europos Komisija tokiam žingsniui nepritaria.

 V. Orbanas.<br>GOLL/BETAPHOTO/SIPA/Scanpix nuotr.
 V. Orbanas.<br>GOLL/BETAPHOTO/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-23 13:59

Praėjusį mėnesį Europos Komisija pradėjo teisinę procedūrą prieš Vengriją po to, kai ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybė balandžio mėnesį nusprendė paleisti įkalintus žmonių kontrabandininkus ir davė jiems tris dienas išvykti iš šalies.

Tuo metu Vengrija teigė, kad jos perpildytuose kalėjimuose laikoma 2 600 žmonių iš 73 šalių – 13 proc. visų kalinių – ir tai labai brangiai kainuoja mokesčių mokėtojams.

„Mes paleidome 1 468 sulaikytuosius, turinčius užsienio pilietybę ir nuteistus už neteisėtą žmonių gabenimą“, – Nacionalinė įkalinimo įstaigų vadovybė e. paštu pranešė AFP.

Aršiai prieš migraciją nusiteikęs V. Orbanas kaltina Briuselį stumiant įstatymus, kurie, pasak jo, skatina migraciją.

„Vengrija turėjo priimti šį sprendimą dėl žmonių kontrabandininkų, nes Briuselis neprisideda prie sienų apsaugos išlaidų, bet baudžia Vengriją už tai, kad jos kalėjimai perpildyti“, – sakė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Bence Retvari.

ES vykdomoji valdžia teigia, kad nebuvo įdiegtos jokios sistemos, kuriomis būtų galima stebėti, ar neteisėtai žmones gabenę asmenys atlieka likusią bausmės dalį savo tėvynėse.

Kaimynės sprendimas ypač papiktino Austriją, kuri sugriežtino savo sienos kontrolę.

Vengrija per du mėnesius turi paaiškinti, kaip ketina spręsti Briuseliui susirūpinimą keliančius klausimus, nes priešingu atveju Komisija gali pradėti bylą prieš Budapeštą.

Birželio mėnesį aukščiausiasis ES teismas nusprendė, kad Vengrija, trukdydama žmonėms prašyti prieglobsčio, nevykdė savo įsipareigojimų pagal bloko teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.