E. Muskas pripažino sutrukdęs didelei Ukrainos pajėgų atakai Kryme

Penktadienio rytą milijardierius Elonas Muskas pripažino, kad sutrukdė didelei Ukrainos pajėgų atakai aneksuotame Kryme. Vis dėlto jis pateikė kitokią įvykių versiją, nei pranešė CNN.

E. Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E. Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2023, 11:12 AM

E. Muskas teigia, kad jis nesutiko su Vašingtono prašymu įjungti „Starklink“ palydovinį ryšį virš aneksuoto Krymo, nes tai būtų leidę ukrainiečiams dronais atakuoti Rusijos karinio laivyno bazę Sevastopolyje, o jo kompanija „SpaceX“ būtų prisidėjusi prie karo eskalavimo.

E. Muskas savo veiksmus teisino paskelbdamas žinutę sau priklausančiame socialiniame tinkle „X“. Jis teigė, kad tai užkirto kelią karo eskalacijai. Atsakydamas į įrašą, pavadintą „ELONAS SUSTABDĖ BRANDUOLINĮ KARĄ?“, milijardierius teigė, kad „Starlink“ regionai nebuvo aktyvuoti, „SpaceX“ nieko nedeaktyvavo.

Remdamasi biografine E. Musko knyga, CNN televizija ketvirtadienį pranešė, kad milijardierius pernai liepė esą savo kompanijos inžinieriams slapta išjungti prie aneksuoto Krymo veikusius „Starlink“ palydovus, kad taip sutrikdytų Ukrainos pajėgų ataką prieš Rusijos karinį laivyną pusiasalyje, nes Ukraina „dabar eina per toli ir šaukiasi strateginio pralaimėjimo“.

Remiantis šia įvykių versijos, Ukrainos povandeniniai dronai, prikrauti sprogmenų, jau plaukė link Rusijos laivų, kai netikėtai prarado ryšį. Ukrainos pareigūnai neva ėmė prašyti jį atnaujinti, tačiau E. Muskas nesutiko.

Tačiau E. Muskas teigia sulaukęs „prašymų iš Vyriausybės atstovų įjungti „Starlink“ iki pat Sevastopolio. Akivaizdus to tikslas buvo paskandinti didžiąją Rusijos laivyno dalį uoste.

„Jei būčiau patenkinęs prašymą, „SpaceX“ būtų tapusi bendrininke dideliame karo veiksme ir konflikto eskalacijoje“, – teigė jis.

Knygoje teigiama, kad E. Muskas priėmė tokį sprendimą, atsižvelgdamas į desperatiškus Ukrainos pareigūnų prašymus, nes baiminosi, kad Maskva į ataką atsakys branduoline ataka.

Istorijoje teigiama, kad šią baimę paskatino milijardieriaus pokalbiai su „aukšto rango Rusijos pareigūnais“. Jis esą manė, kad ataka gali būti „mažasis Perl Harboras“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.