Dėl įšaldytų rusų pinigų – postūmis Europoje: tikimasi sulaukti 3 mlrd. eurų pelno

Europos Sąjungos pareigūnai šią savaitę pradės susitikimus su valstybėmis narėmis, kad aptartų planą, kaip panaudoti daugiau kaip 200 mlrd. eurų įšaldyto Rusijos centrinio banko turto lėšas, kad padėtų atkurti Ukrainą.

Ursula von der Leyen.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr,
Ursula von der Leyen.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr,
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-09 19:54

Remiantis dokumento dėl šio proceso projektu, su kuriuo susipažino agentūra „Bloomberg“, Europos Komisija pasiūlys būdą, kaip teisėtai pervesti pajamas už turtą į bloko biudžetą.

Pasak su planais susipažinusio šaltinio, ketvirtadienį Komisija susitiks su Ispanijos, Belgijos, Italijos, Prancūzijos ir Vokietijos pareigūnais, o kitą savaitę – su visų valstybių narių pareigūnais. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen anksčiau buvo sakiusi, kad teisės akto pasiūlymą pateiks iki vasaros atostogų, tačiau vėliau šis terminas buvo nukeltas.

Remiantis dokumentu, Komisijos darbo grupė pritaria tam, kad trys pagrindiniai dokumento pasiūlymai būtų įgyvendinami etapais, o ne visi iš karto.

Šie etapai apima finansinių įsipareigojimų apimties patikslinimą, reikalavimų centriniams vertybinių popierių depozitoriumams atskirti Rusijos turto grynųjų pinigų likučius nustatymą ir pajamų pervedimą į ES biudžetą kaip išorės tikslines pajamas, sakoma dokumente.

Tikimasi, kad ES įšaldytas Rusijos centrinio banko turtas atneš apie 3 mlrd. eurų nenumatytų pajamų. Daugiau nei pusė turto yra grynieji pinigai ir indėliai, o „didelė dalis“ likusio turto yra vertybiniai popieriai, kurie, suėjus jų terminui per ateinančius dvejus trejus metus, pavirs grynaisiais pinigais.

Idėja panaudoti šį Rusijos turtą Ukrainos atstatymui po Kremliaus vadovaujamos invazijos sklando nuo tada, kai daugiau nei prieš metus jis buvo įšaldytas pritaikius Vakarų sankcijas. Vienas iš pagrindinių privalumų ES būtų tas, kad ji, įsipareigojusi apmokėti liūto dalį Kijevo atstatymo sąskaitos, sumažintų savo išlaidas.

Komisijos dokumente pirmiausia siūloma išsiaiškinti finansų įstaigų teises ir pareigas, susijusias su 200 mlrd. eurų vertės Rusijos valstybės turtu, įšaldytu bloke pagal jo sankcijų režimą, atskleidžia „Politico“.

Antra, jame siūloma nustatyti finansų įstaigoms prievolę atskirti savo grynųjų pinigų likučius, atsirandančius dėl tokio turto.

Tik kaip trečią ir paskutinį žingsnį ji siūlo apmokestinti šias pajamas ir pervesti jas į ES biudžetą, kad būtų finansuojamas Ukrainos atstatymas.

Šiam požiūriui reikėtų vieningos ES šalių paramos, nes šis klausimas priklauso bendrai saugumo ir užsienio politikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.