Žiniasklaida: suimtas V. Putino „sveikatos paslaptis“ žinantis gydytojas – bandė pabėgti iš Rusijos

Vieną iš geriausių Rusijos medikų, kuris žinojo visas Rusijos prezidento Vladimiro Putino „sveikatos paslaptis“, suėmė Rusijos specialiosios tarnybos, kai jis buvo sulaikytas neva bandant pabėgti, rašoma „The Sun“ publikuotame straipsnyje.

V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-10 17:21

Kaip rašo „The Sun“, 59 metų Viktoras Truchinas pastaruosius 11 metų buvo Sankt Peterburgo vakcinų ir serumų tyrimų instituto direktorius. Jis dingo prieš šešias dienas po to, kai buvo atleistas iš aukščiausio lygio pareigų pirmaujančiame valstybiniame institute dėl įtarimų sukčiavimu.

Straipsnyje teigiama, kad jis puikiai žinojo apie naujausius Rusijos mokslinius tyrimus ir plėtrą vakcinų, serumų ir bakterinių vaistų srityje. Pranešama, kad Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) sulaikė V. Truchiną po to, kai jis bandė pabėgti į užsienį per Baltarusiją.

Institutas, kuriam vadovauja V. Truchinas, priklauso Rusijos federalinei biomedicinos agentūrai (FMBA) – vyriausybinei agentūrai, kuriai pavesta užtikrinti šalies radiacinę, cheminę ir biologinę saugą, taip pat vadovauti sveikatos apsaugai.

FMBA pranešė, kad po korupcijos tyrimo Rusijos teisėsaugos institucijoms buvo perduota byla dėl jo dalyvavimo sukčiavime.

Baudžiamoji byla prieš jį buvo iškelta paaiškėjus, kad V. Truchinas ketina išvykti iš Rusijos ir gali papasakoti daug įdomių dalykų apie rusiškas vakcinas ir serumus. V. Truchinas turėjo Nikaragvos pasą.

Straipsnyje rašoma, kad jam iškelta byla susijusi su tariamu 5,53 mln. eurų mokėjimu vienam Pietų Amerikos biotechnologijų institutui.

Jo vadovaujamas institutas buvo vienas iš pirmaujančių kuriant vaistus kovai su koronavirusais, hepatitais ir lytiškai plintančiomis ligomis, atliko pagrindinį vaidmenį eksportuojant rusiškas vakcinas ir turėjo slaptų sutarčių.

Didžiausias jo klientas buvo bendrovė, priklausanti artimam V. Putino draugui Sergejui Čemezovui, buvusiam KGB pareigūnui, milijardieriui ir valstybinio aukštųjų technologijų gynybos konglomerato „Rostec“ vadovui.

Žiniasklaidos priemonės pranešė, kad rugsėjo 3 d. Maskvoje jį matė jo dukra. Jis parašė atsisveikinimo laišką savo instituto darbuotojams, kuriame pranešė apie atsistatydinimą ir nurodė: „Šis sprendimas, deja, buvo ne mano“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.