Įspūdinga suma: JAV už apsikeitimą kaliniais atblokuos įšaldytas Irano lėšas

Jungtinės Valstijos, anot žiniasklaidos, žengė dar vieną svarbų žingsnį, kad pasirengtų apsikeitimui kaliniais su Iranu. JAV vyriausybė suteikė išimtį bankams, kad šie galėtų pervesti įšaldytas Irano lėšas nesibaimindami JAV sankcijų, rašo „The Washington Post“, remdamasis vyriausybės šaltiniais. Apie tai esą pirmadienį informuotas JAV Kongresas. Pinigai bus pervesti iš Pietų Korėjos į Katarą.

 Irano vėliava.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Irano vėliava.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 11:27 AM

Jau kelias savaites žinoma, kad JAV ir Iranas derasi dėl apsikeitimo belaisviais.

Rugpjūtį Irano teisėsauga iš kalėjimų paleido kelis JAV piliečius ir pradžioje skyrė jiems namų areštą. Vykdant apsikeitimą kaliniais, iš viso penkiems JAV piliečiams turėtų būti leista palikti Islamo Respubliką. Mainais Iranas reikalauja 6 mlrd. dolerių (5,58 mlrd. eurų), kurie dėl tarptautinių sankcijų yra įšaldyti Pietų Korėjoje. JAV duomenimis, Iranas šias lėšas galės naudoti tik humanitariniams tikslams. Pagal susitarimą laisvę atgaus ir JAV kalinami iraniečiai. „The Washington Post“ rašo, kad planuojama paleisti penkis iraniečius. Tačiau dar derinamos susitarimo detalės.

Dėl planuojamo susitarimo netrūksta kritikos. Kritikai JAV būgštauja, kad Teheranas galiausiai milijardus vis tiek panaudos kariniams tikslams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.