B. Johnsonas užsipuolė Jungtinės Karalystės paramą Ukrainai: „Ko, po velnių, mes laukiame?“

Borisas Johnsonas užsipuolė Jungtinės Karalystės vyriausybę dėl jos politikos Ukrainos atžvilgiu, sakydamas, kad ji turėtų skubiai suteikti daugiau ginkluotės, kurios prašo Kijevas. „Ko, po velnių, mes laukiame?“ – rašė jis, kreipdamasis į Vakarus ir kritikuodamas paramos Ukrainai kokybę.

B. Johnsonas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Parama Ukrainai.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Parama Ukrainai.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 9:56 AM

Buvęs ministras pirmininkas, kuris užmezgė artimus santykius su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu prasidėjus karui su Rusija, paragino Jungtinę Karalystę suteikti haubicų, „Storm Shadow“ sparnuotųjų raketų ir „tiek pagalbos, kiek galime jiems suteikti su dronų technologijomis“.

Rašydamas žurnalui „Spectator“, kurį anksčiau redagavo, B.Johnsonas teigė, kad Vakarų valstybėms suteikus didesnę karinę paramą, tai galėtų būti „palyginti nereikšmingos išlaidos už nepaprastai didelį galimą atlygį“. Jis paragino „daug skubiau vykdyti mūsų karinės pagalbos programą“.

„Jau anksčiau klausiau ir klausiu dar kartą: ko, po velnių, mes laukiame?“ – rašė B.Johnsonas.

Jis teigė, kad ukrainiečiai nori ne šiltų žodžių, o „ginklų, kurie užbaigtų darbą, todėl tiesiog nesuprantu, kodėl mes vis delsiame“.

„Kodėl mes visada tokie lėti? – sakė jis. – Kaip galime pažvelgti šiems vyrams į akis ir paaiškinti delsimą? Per visą šį karą nuvertinome ukrainiečius ir pervertinome V.Putiną, tą patį darome ir šiandien“.

B.Johnsonas savo žinią adresavo ne tik Jungtinei Karalystei, bet ir JAV bei kitoms Vakarų valstybėms, taip pat neapsisprendusiems pasauliniams veikėjams, pavyzdžiui, Indijai.

„Jei V.Putinas laimės – o viskas, ką jis turi padaryti, kad galėtų skelbti pergalę, tai išlaikyti bent dalį teritorijos, kurią užėmė nuo 2022 m. vasario 24 d., – siaubinga žinia apskries pasaulį: tai buvo akimirka, kai demokratijos įsipareigojo pasipriešinti autokratijoms, o mes to nepadarėme, – rašė jis. – Ukrainos istorija bus istorija apie liūto širdies Ukrainos karius, kuriuos galiausiai išdavė Vakarų prarasti nervai.“

Nė viena Vakarų šalis nesuteikė Ukrainai karių, tačiau JAV nuo J.Bideno administracijos veiklos pradžios suteikė daugiau kaip 43 mlrd. dolerių karinės pagalbos.

Jungtinė Karalystė yra antra pagal dydį paramos teikėja, iki šiol skyrusi Ukrainai 5,7mlrd. dolerių karinės paramos, įskaitant 2,8 mlrd. dolerių 2022 m. ir įsipareigojimą 2023 m. skirti tiek pat lėšų. Ji taip pat dalyvauja programoje, pagal kurią iki metų pabaigos bus apmokyta 30 000 naujų ir esamų Ukrainos karių.

Jungtinė Karalystė teikia tolimojo nuotolio tikslaus smūgio raketas ir neseniai įsipareigojo apmokyti Ukrainos greitaeigių lėktuvų pilotus, tačiau pareiškė, kad koviniai naikintuvai kol kas nebus teikiami.

Naujasis Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Grantas Shappsas, paskirtas į pareigas, sakė, kad tikisi „tęsti Jungtinės Karalystės paramą Ukrainai kovoje su barbariška V.Putino invazija“.

„Vadovaujant šiam ministrui pirmininkui, Jungtinė Karalystė pirmoji nusiuntė Ukrainai tolimojo nuotolio oro raketas ir surengė tarptautinę konferenciją, kurios metu buvo surinkta daugiau kaip 60 mlrd. dolerių. Taip pat padidinome savo paramą siųsdami pagrindinius kovinius tankus“, - teigė vienas vyriausybės atstovas.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.