Izraelio piliečiams nebereikės JAV vizų

JAV trečiadienį pranešė, kad pradės leisti Izraelio piliečiams atvykti be vizų, taip patenkindama savo sąjungininkės seniai reikštą pageidavimą ir padarydama išvadą, kad ji sumažino arabų kilmės amerikiečių diskriminaciją, tačiau kai kurie įstatymų leidėjai ir aktyvistai mano, kad to nepakanka.

JAV vėliava.<br>123rf nuotr.
JAV vėliava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 10:02 PM

Lapkričio pabaigoje izraeliečiai atsidurs toje pačioje lygoje kaip ir daugumos Vakarų valstybių piliečiai, nes jiems nebereikės vizų 90-ies dienų ar trumpesnėms kelionėms į didžiausios pasaulio ekonomikos šalį.

„Dirbome dėl to daugelį metų, beveik dešimtmetį“, – sakė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu.

„Norėčiau išreikšti mūsų dėkingumą JAV prezidentui Joe Bidenui už jo paramą šiai iniciatyvai, kuri dar labiau sustiprins abiejų tautų ryšius“, – sakė jis.

J. Bideno administracija priėmė šį sprendimą po to, kai Izraelis liepos mėnesį pažadėjo imtis veiksmų, kad įvykdytų seniai keltus JAV reikalavimus vienodai elgtis su visais JAV pasų turėtojais ir nediskriminuoti palestiniečių bei kitokios arabų kilmės amerikiečių ar musulmonų.

Izraelis jau dabar nereikalauja vizų iš JAV piliečių. Tačiau iki liepos mėnesio susitarimo palestiniečių kilmės amerikiečiai, norėdami patekti į Vakarų Krantą, privalėjo kirsti Allenby tiltą su Jordanija ir negalėjo atvykti per Tel Avivo Ben Guriono oro uostą, pagrindinius Izraelio vartus į užsienį.

Demokratų senatoriai teigė, kad būtina imtis daugiau veiksmų, nes JAV piliečiai, turintys palestiniečio asmens tapatybės korteles, vis dar negali išsinuomoti automobilių Ben Guriono oro uoste ir negali vykti per Izraelio patikros punktus, uždraustus palestiniečiams.

Beveik visi Vakarų šalių piliečiai gali be vizų atvykti į JAV, įskaitant žmones iš visų Europos Sąjungos narių, išskyrus Kiprą, Bulgariją ir Rumuniją. Tarp kitų turinčiųjų tokią privilegiją – žmonės iš turtingų Azijos šalių – Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, Taivano ir Brunėjaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.