Šveicarijos teismas išteisino buvusį Baltarusijos policininką dėl kaltinimų priverstiniais pradanginimais

Šveicarijos teismas ketvirtadienį išteisino buvusį  Baltarusijos policininką, priklausiusį elitiniam daliniui, kuris, kaip įtariama, praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje susidorojo su prezidento Aliaksandro Lukašenkos politiniais oponentais.

A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 8:25 PM, atnaujinta Sep 28, 2023, 8:26 PM

44 metų Jurijus Garavskis praėjusią savaitę stojo prieš Šveicarijos Sankt Galeno kantono teismą, jis buvo kaltinamas dalyvavęs 1999 metais organizuojant trijų pagrindinių A. Lukašenkos politinių oponentų priverstinį dingimą.

Tačiau teisėjas, nurodęs, kad įvairiuose jo prisipažinimuose yra prieštaravimų, pripažino J. Garavskį nekaltu.

Teismo procesą atidžiai stebėjo aukų šeimos ir aktyvistų grupės, tokios kaip „TRIAL International“, kuri 2021 metais jo atžvilgiu parašė pareiškimą dėl kriminalinio nusikaltimo.

„Aukų šeimų kova už teisingumą tęsiasi“, – rašė nevyriausybinė organizacija socialiniame tinkle „X“.

2019 metais interviu Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle“ J. Garavskis sakė, kad buvo Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos specialiųjų pajėgų padalinio SOBR narys. Jis sakė, kad trims opozicijos veikėjams, dingusiems prieš 20 metų, šis dalinys iš tiesų įvykdė egzekuciją.

1999 metų gegužę dingo buvęs vidaus reikalų ministras Jurijus Zacharenka; tų pačių metų rugsėjį dingo buvęs ministro pirmininko pavaduotojas Viktoras Gončaras ir jo artimas draugas verslininkas Anatolijus Krasovskis.

Tačiau J. Garavskio advokatas pateikė kaltės nepripažinimo pareiškimą, aiškindamas, kad kaltinamasis buvo „tik mažas didelės mašinos sraigtelis“ ir kad jo tikslas buvo „atskleisti tiesą“.

Antradienį, pirmąją teismo proceso dieną, pagrindinis teisėjas Olavas Humbelis išsamiai apklausė J. Garavskį, atkreipdamas dėmesį į prieštaravimus tarp duotų parodymų ir interviu žiniasklaidai.

Pranešama, kad teisėjas padarė prielaidą, jog baltarusis galėjo viską išgalvoti, norėdamas gauti prieglobstį, nes po tokio prisipažinimo jam nebūtų jokios galimybės saugiai sugrįžti į Baltarusiją.

2021 metais patvirtinus, kad J. Garavskis apsigyveno Sankt Galene, „TRIAL International“, Tarptautinė žmogaus teisių federacija (FIDH) ir Baltarusijos teisių gynimo grupė „Viasna“, kurios įkūrėjas Nobelio taikos premijos laureatas Alesis Beliackis kalinamas Baltarusijoje, pateikė skundą regioniniam prokurorui dėl baudžiamosios bylos iškėlimo. Nukentėjusiųjų šeimos tą pačią dieną pateikė atskirą skundą.

Ieškovams ši byla buvo proga atkreipti dėmesį į represijas, kurias baltarusiai patiria nuo 1994 metų, kai A. Lukašenka atsidūrė valdžioje. 2020 metais jis kaltinamas suklastojęs rinkimų rezultatus, kad galėtų valdyti šeštą kadenciją, ir numalšinęs po to šalyje kilusius masinius protestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.