Brazilijos prezidentui bus atlikta klubo operacija

Brazilijos prezidentui Luizui Inacio Lula da Silvai penktadienį bus atlikta klubo sąnario operacija, jis sakė nenorįs nutraukti savo diplomatinių kelionių po pasaulį ir tikisi, kad po operacijos vaikščios geriau ir bus geresnės nuotaikos.

Brazilijos prezidentas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Brazilijos prezidentas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 8:20 AM, atnaujinta Sep 29, 2023, 8:21 AM

Nuo sausio pradžios, kai pradėjo eiti pareigas, L. I. Lula da Silva intensyviai keliavo į užsienį, kitą mėnesį jam sukaks 78 metai. Kairiųjų pažiūrų politikos veteranas kiek galėdamas atidėliojo operaciją ir prisipažino nenorintis atrodyti silpnas.

„Esu it futbolininkas, kuris nenori pasakyti treneriui, jog kenčia skausmą, kad nebūtų pasodintas ant atsarginių suolo“, – liepą sakė prezidentas, paskelbęs, jog turės gultis po peiliu dėl seniai kamuojančios klubo problemos. Galiausiai jis nusprendė atlikti klubo sąnario keitimą, pripažinęs, kad dėl osteoartrito atsiradęs skausmas „sukelia blogą nuotaiką, o aš noriu būti geros nuotaikos, nes įsipareigojau Brazilijai“.

L. I. Lula da Silva sakė, kad kelias savaites sveikdamas galės „normaliai dirbti“ sostinėje Brazilijoje, o lapkritį Jungtiniuose Arabų Emyratuose dalyvaus Jungtinių Tautų klimato susitikime.

Šią savaitę prezidentas sakė, kad iš pradžių jam greičiausiai prireiks vaikštynės, tačiau, patartas oficialaus fotografo, viešai su ja nesirodys. „Jūs manęs nepamatysite su vaikštyne ar ramentais. Visada matysite mane gražų, lyg nebūčiau operuotas“, – juokdamasis sakė Lula.

Jis atėjo į politiką kaip profesinės sąjungos lyderis, buvo prezidentas 2003–2010 m., o pernai per rinkimus įveikė kraštutinių dešiniųjų prezidentą Jairą Bolsonaro ir grįžo į valdžią trečiai kadencijai. Kadaise metalo apdirbėju dirbusiam L. I. Lulai da Silvai 2011 m., netrukus, kai baigė dvi prezidento kadencijas, buvo diagnozuotas gerklės vėžys, po gydymo jis buvo remisijoje. Kovo mėnesį jis turėjo atidėti oficialų vizitą Kinijoje, sveikdamas nuo plaučių uždegimo. O pernai lapkritį, netrukus po pergalės per rinkimus, jam buvo atlikta balso stygų operacija.

Vis dėlto L. I. Lula da Silva išlaikė įtemptą darbotvarkę ir varginančias keliones, dalyvavo, be kitų, Didžiojo septyneto (G7) susitikimuose Japonijoje, BRICS šalių susitikimuose Pietų Afrikos Respublikoje ir Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimuose Indijoje.

„Lula atidėliojo operaciją, kad jo vyriausybė galėtų tęsti darbą, ypač užsienio politikos srityje, o dabar, baigęs keliones po pasaulį, gali padaryti pertrauką ir pasirūpinti savo sveikata“, – sakė politologas Andre Cesaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.