Po kraupios žinutės žurnalistei – tarptautinė paieška: iš lietuviško vilkiko Prancūzijoje išgelbėtos 6 pagrobtos moterys

Prancūzijoje šešios moterys buvo išgelbėtos iš šaldomos, kaip paaiškėjo, iš Lietuvos atgabento vilkiko priekabos po to, kai viena pagrobtųjų apimta panikos išsiuntė SMS žinutę BBC reporterei ir prasidėjo įtempta tarpvalstybinė paieška.

Prancūzijoje šešios pagrobtos moterys buvo išgelbėtos iš šaldomos vilkiko priekabos.<br>AFP/Scanpix/Stop kadras, lrytas.lt koliažas.
Prancūzijoje šešios pagrobtos moterys buvo išgelbėtos iš šaldomos vilkiko priekabos.<br>AFP/Scanpix/Stop kadras, lrytas.lt koliažas.
Vilkiko priekaboje įkalintos moterys.<br>BBC siųsto vaizdo įrašo stop kadras.
Vilkiko priekaboje įkalintos moterys.<br>BBC siųsto vaizdo įrašo stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-29 10:13, atnaujinta 2023-09-29 11:04

Pasak britų transliuotojo BBC, moterys – keturios Vietnamo pilietės ir dvi iš Irako – daugiau nei 10 valandų praleido ankštoje erdvėje, apsuptos bananų dėžių, tikėdamosi patekti į Jungtinę Karalystę arba Airiją.

Supratusios, kad sunkvežimis važiuoja priešinga kryptimi, jos ėmė panikuoti. Kai buvo įjungtas oro kondicionierius ir temperatūra ankštoje erdvėje smarkiai nukrito, vienai iš moterų pavyko susisiekti su BBC žurnaliste Londone.

„Čia taip šalta, jis (kondicionierius) nuolat pučia“, – trečiadienį SMS žinute reporterei Khue B Luu pranešė moteris. Ji sakė, kad sunkvežimio durys buvo užsandarintos geležiniu strypu, todėl moterys buvo įstrigusios.

Moteris atsiuntė žurnalistei du trumpus vaizdo įrašus, iš kurių matyti dėžėmis prigrūsta erdvė, kurioje liko tik keliasdešimt centimetrų, kur moterys galėjo atsisėsti. Viename vaizdo įraše girdėti, kaip moteris angliškai sako: „Aš negaliu kvėpuoti“.

Žinutės siuntėja pasidalino savo tiesiogine GPS buvimo vieta, todėl Khue B Luu galėjo nustatyti, kad sunkvežimis buvo E15 greitkelyje netoli Dracé, į šiaurę nuo Liono.

Khue B Luu ėmėsi veiksmų ir pranešė kolegoms Prancūzijoje. Vienas iš jų susisiekė su policijos nuovada, esančia arčiausiai sunkvežimio buvimo vietos, ir nusiuntė visą Khue B Luu surinktą informaciją. Kol buvo nekantriai laukiama policijos įsikišimo, Khue B Luu toliau sekė transporto priemonę.

Jos atmintyje išliko 2019 m. Esekse sunkvežimio priekaboje uždususių 39 Vietnamo piliečių mirtys – ši tragedija parodė, su kokiais pavojais dažnai susiduria geresnio gyvenimo ieškoti į Jungtinę Karalystę vykstantys migrantai.

Khue B Luu suprato, kad vietos dalijimasis nutrūko, tačiau jauna moteris ir toliau siuntė jai trumpąsias žinutes, pranešdama, kad oro kondicionierius buvo išjungtas, ir skųsdamasi, kad joms sunku kvėpuoti. „Mes čia dūstame“, – rašė ji.

Khue B Luu, baimindamasi, kad moterys ilgai neišsilaikys, ėmė stengtis jas nuraminti, liepdama išlikti ramioms, nekalbėti, kad išsaugotų orą, ir primindama, kad policija jau pakeliui.

Visą tą laiką Khue B Luu nervingai stebėjo savo kompiuterį ir telefoną, laukdama bet kokių naujienų.

Ji toliau bendravo su jauna moterimi, kuri pasakojo, kad dar trys žmonės ketino lipti į sunkvežimį kartu su jomis, bet nusprendė to nedaryti. Vietoj to vienas iš jų nufotografavo sunkvežimio airišką valstybinį numerį.

Netrukus Prancūzijos policija pranešė, kad sunkvežimį pavyko sulaikyti. Vairuotojas buvo suimtas, o dėl įtarimų prekyba žmonėmis pradėtas tyrimas.

Khue B Luu sakė, kad ji ir toliau rašė SMS žinutes moteriai. Atrodo, kad žinutės nebuvo perskaitytos, o tai leidžia manyti, kad policija galėjo konfiskuoti telefoną.

Praėjus kelioms valandoms Prancūzijos prokuroras pranešė, kad transporto priemonė buvo iš Lietuvos, dėl vairuotojo atliekamas tyrimas. Tarp šešių iš sunkvežimio išgelbėtų moterų buvo viena nepilnametė, sakė prokuroras.

Rašydama apie įvykius BBC, Khue B Luu nurodė ryšį tarp moterų kančių ir 2019 m. mirčių Esekse.

„Kodėl po 2019 m. Esekse įvykusios 39 mirčių tragedijos vis dar yra jaunų moterų iš Vietnamo, kurios sėda į sunkvežimio galą, kad kirstų sieną? – klausė ji. – Negaliu rasti jokio realaus atsakymo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.