Skelbia apie pirmą V. Putino kelionę po arešto orderio: atvyko į Kirgiziją

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyko į Kirgiziją, ketvirtadienį pranešė Rusijos naujienų agentūros. Tai pirma jo kelionė į užsienį po Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) kovo mėnesį išduoto jo arešto orderio.

V. Putinas atvyko į Kirgiziją pirmos į užsienį kelionės po arešto orderio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas atvyko į Kirgiziją pirmos į užsienį kelionės po arešto orderio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-12 08:07, atnaujinta 2023-10-12 08:12

Kirgizija yra Rusijos sąjungininkė Vidurinėje Azijoje, V. Putinas susitiks su savo kolega Sadyru Žaparovu ir dalyvaus Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) viršūnių susitikime.

Kirgizijos parlamentas trečiadienį ratifikavo sutartį su Rusija dėl bendros oro gynybos sistemos, likus dienai iki planuojamo Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito į šią Vidurinės Azijos šalį.

Sutartyje numatyta, kad bendrai programai bus naudojamas penkių hektarų ploto žemės sklypas Rusijos Kanto karinėje bazėje Kirgizijoje.

„Įstatymų leidėjai išnagrinėjo ir priėmė įstatymo projektą dėl Kirgizijos Respublikos ir Rusijos Federacijos sutarties dėl bendros regioninės oro gynybos sistemos sukūrimo ratifikavimo“, – pranešė Kirgizijos parlamentas.

V. Putinas turėjo atvykti į Kantą, tačiau Kirgizijos prezidentūra trečiadienį AFP pranešė, kad vizitas atšauktas, ir daugiau informacijos nepateikė.

Ketvirtadienį numatytas Rusijos vadovo susitikimas su Kirgizijos prezidentu Sadyru Džaparovu turėtų įvykti, o kitą dieną jis ketina dalyvauti aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame dalyvaus posovietinių šalių vadovai.

Susitarimas dėl bendros gynybos sistemos tarp abiejų šalių galioja penkerius metus, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Rusija yra sudariusi panašius susitarimus su kitomis sąjungininkėmis, įskaitant Kazachstaną, Baltarusiją ir Tadžikistaną.

Apie tai paskelbta tuo metu, kai Maskvos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO), kurią sudaro šešios posovietinės valstybės, pastaraisiais mėnesiais sulaukė kritikos.

KSSO narės yra įsipareigojusios ginti viena kitą užpuolimo atveju, tačiau Maskva atsisakė įsikišti, kai Azerbaidžanas pradėjo puolimą prieš etninių armėnų gyvenamą separatistinę Kalnų Karabacho valstybėlę.

Aljansas taip pat nesiuntė taikos palaikymo pajėgų, kad užkirstų kelią susirėmimams Kirgizijos ir Tadžikistano, kurios abi yra aljanso narės, pasienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.