V. Putinas sureagavo į kaltinimus Rusijai dėl dujotiekio sprogdinimo Baltijos jūroje

Rusijos lyderis Vladimiras Putinas penktadienį atmetė kaip „nesąmonę“ mintį, kad Rusija sugadino dujotiekį tarp Suomijos ir Estijos, ir sakė, kad tokie teiginiai neva buvo išgalvoti siekiant nukreipti dėmesį nuo, jo teigimu, Vakarų puolimo prieš „Nord Stream“, praneša „Reuters“.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-13 18:09

Antradienį Helsinkis pareiškė, kad povandeninis dujotiekis ir telekomunikacijų kabelis, jungiantis Suomiją ir Estiją Baltijos jūros dugnu, buvo sugadinti per galbūt tyčinį veiksmą.

Kirgizijos sostinėje Biškeke žurnalistų paklaustas apie teiginius, kad Rusija galėjo būti su tuo susijusi, V.Putinas atsakė: „Tai visiška nesąmonė“.

V.Putinas, tikino neva nežinojęs, kad toks vamzdynas apskritai egzistuoja, nes „jis buvo toks mažas“. Jis taip pat išsakė prielaidą, kad jis galėjo būti kaip nors užkabintas inkaru, kokiu nors kabliu ar nukentėti žemės drebėjimo metu, ir pasiūlė Suomijai atlikti tyrimą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas dalijasi informacija apie padarytą žalą ir yra pasirengęs padėti susijusioms sąjungininkėms. Suomija įstojo į NATO balandžio mėnesį, o Estija – nuo 2004 m.

V.Putinas pareiškė, jog užuominos apie Rusijos dalyvavimą neva buvo „daromos tik siekiant nukreipti dėmesį nuo Vakarų įvykdyto teroristinio išpuolio prieš „Nord Stream“.

Rusija teigia, kad 2022 m. rugsėjo mėn. sprogimus Baltijos jūros dugnu nutiestuose dujotiekiuose „Nord Stream“ įvykdė Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija, tačiau nepateikia įrodymų.

Vašingtonas ir Londonas neigia kaip nors prisidėję prie to, ką jie – kartu su Švedija, Danija ir Vokietija – pavadino sabotažo aktu.

JAV laikraščiai, įskaitant „The Washington Post“, „The New York Times“ ir „The Wall Street Journal“, pranešė, kad JAV Centrinė žvalgybos valdyba žinojo apie Ukrainos sąmokslą atakuoti vamzdynus. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neigė, kad Ukraina juos atakavo.

Vasario mėn. tinklaraščio įraše Pulitzerio premijos laureatas tiriamosios žurnalistikos žurnalistas Seymouras Hershas citavo neįvardytą šaltinį, kuris teigė, kad JAV karinio jūrų laivyno narai prezidento Joe Bideno nurodymu sprogmenimis sunaikino vamzdynus.

Baltieji rūmai atmetė S.Hersho pranešimą kaip „visiškai melagingą ir visišką prasimanymą“. Norvegija teigė, kad kaltinimai yra „nesąmonė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.