Lenkijoje vyksta parlamento rinkimai ir referendumas

Sekmadienį Lenkijoje vyksta parlamento rinkimai ir referendumas. Ketverių metų kadencijai bus išrinkta 460 Seimo ir 100 Senato narių, informuoja naujienų agentūra PAP.

Rinkimai Lenkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rinkimai Lenkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 9:46 AM, atnaujinta Oct 15, 2023, 9:47 AM

Rinkimuose į Seimą, parlamento žemuosius rūmus, varžosi 6 655 kandidatai, iš jų – 2 949 moterys. Senato, parlamento aukštųjų rūmų, rinkimuose yra 360 kandidatų, tarp kurių 69 moterys.

Kartu su rinkimais rengiamas ir 4 klausimų referendumas: dėl ES migrantų pasidalinimo schemos, dėl valstybės valdomo turto pardavimo, dėl sienos ateities Lenkijos pasienyje su Baltarusija ir dėl pensinio amžiaus.

Visose 41 rinkimų apygardoje kandidatų sąrašus užregistravo 6 rinkimų komitetai: „Vieningosios dešinės“ koalicija, kuriai vadovauja partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS); centristų „Pilietinė koalicija“ (KO); „Trečiasis kelias“, susidedantis iš Lenkijos valstiečių partijos (PSL) ir „Lenkijos 2050“; taip pat „Naujoji kairė“; kraštutinės dešinės „Konfederacija“ ir „Nepartiniai vietos valdžios aktyvistai“ (BS).

Dar septynios politinės jėgos taip pat registravo savo kandidatų sąrašus, bet tik kai kuriose rinkimų apygardose.

Nuo penktadienio vidurnakčio draudžiama vykdyti rinkimų agitaciją, skelbti žmonių nuomonių apklausas ir reklamuoti individualius kandidatus ar jų sąrašus, taip pat ir internete.

Draudimas galioja iki balsavimo pabaigos, t. y. šeštadienio 21 val. Už rinkimų agitacijos draudimo pažeidimus gresia bauda iki 221 000 eurų.

Rinkimuose balso teisę turi daugiau nei 29 mln. lenkų.

Vidutinis kandidatų į Seimą amžius yra 46 metai. Jauniausiam kandidatui yra 21-eri, o vyriausiam – 92-eji metai.

Tuo metu vidutinis kandidatų į Senatą amžius viršija 54 metus. Jauniausias kandidatas yra 30-ies, o vyriausias – 84-erių metų amžiaus.

Lenkijos rinkimų komisija sekmadienį surengs keturias spaudos konferencijas: 10 val., 13:30, 18:30 ir po 22 val., kai bus pasibaigęs balsavimas.

Netrukus po 21 val. Lenkijos transliuotojas TVP ir privačios televizijos TVN bei „Polsat“ turėtų paskelbti balsavusių rinkėjų apklausas, kurias atliks „Ipsos“.

Oficialūs rinkimų rezultatai bus paskelbti antradienį, spalio 17 d., iki vidurdienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.