JAV prezidentas J. Bidenas atvyko į Izraelį

JAV prezidento Joe Bideno lėktuvas „Air Force One“ nusileido Tel Avive. Jungtinių Valstijų vadovas vykdo diplomatinę misiją, nes konfliktas kelia vis didesnį susirūpinimą, visų pirma dėl Gazos Ruože įvykdyto ligoninės išpuolio, per kurį, palestiniečių pareigūnų teigimu, žuvo mažiausiai 500 žmonių.

J. Bideną Izraelyje pasitiko B. Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bideną Izraelyje pasitiko B. Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas ir B. Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas ir B. Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas vyksta į Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas vyksta į Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 9:58 AM, atnaujinta Oct 18, 2023, 12:13 PM

J.Bidenas tikisi, kad karas neperaugs į dar didesnį konfliktą, tačiau ši užduotis bus sunki, nes Artimuosiuose Rytuose kyla vis didesnis pasipiktinimas.

Jis taip pat turėjo apsilankyti Jordanijoje, tačiau šis susitikimas su arabų šalių vadovais buvo atšauktas jam išvykstant iš Vašingtono – taip jis prarado galimybę svarbiems pokalbiams akis į akį su Artimųjų šalių vadovais.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu padėkojo J.Bidenui už „precedento neturintį“ bendradarbiavimą.

„Noriu padėkoti Jums už tai, kad šiandien čia atvykote, ir už nedviprasmišką paramą, kurią suteikėte Izraeliui šiais sunkiais laikais, paramą, kuri atspindi didžiulę Amerikos žmonių valią“, – sakydamas bendrus pareiškimus ir skaitydamas iš anksto parengtas pastabas JAV Prezidentui sakė Izraelio premjeras.

„Jūsų paramą mačiau kiekvieną dieną, matydamas, kaip plačiai ir giliai bendradarbiaujame nuo pat šio karo pradžios“, – pridūrė jis.

B.Netanyahu dėkojo J.Bidenui už tai, kad jis suteikė Izraeliui „priemones, kurių mums reikia apsiginti“, ir už „aiškią žinią, kurią pasiuntėte mūsų priešams, kad jie nesikėsintų išbandyti mūsų ryžto“.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į du JAV lėktuvnešius, kuriuos J.Bidenas pasiuntė „paremti šių žodžių veiksmais“.

„Bet svarbiausia, pone Prezidente, pasaulis mato tą paramą ir moralinį aiškumą, kurį demonstravote nuo tos akimirkos, kai Izraelis buvo užpultas“, – tęsė B.Netanyahu.

Izraelio premjeras teigė, kad J.Bidenas nubrėžė aiškią ribą „tarp civilizacijos jėgų ir barbarizmo jėgų“.

Abiejų šalių vadovai Izraelyje kartu kalba prieš žiniasklaidos atstovus.

„Hamas“ yra „naujieji naciai“, sako Izraelio ministras pirmininkas.

Jis teigia, kad J.Bideno vizitas yra pirmasis JAV prezidento vizitas į Izraelį „karo metu“, ir vadina jį „labai jaudinančiu“.

Pradėdamas kalbą JAV prezidentas sakė, kad Amerika pasirūpins, jog Izraelis turėtų viską, ko jam reikia apsiginti. „Turime nepamiršti, kad „Hamas“ neatstovauja Palestinos žmonėms“, – sakė jis.

„Mane giliai nuliūdino ir papiktino vakarykštis sprogimas Gazos ligoninėje“, – kalbėjo J. Bidenas, tačiau panašu, jog JAV prezidentas tiki, kad ataką sukėlė ne Izraelis, o palestiniečių smogikų grupė „Islamo džihadas“.

„Ir remiantis tuo, ką mačiau, atrodo, kad tai padarė kita komanda, o ne jūs, – sakė jis Izraelio premjerui. – Bet yra daug žmonių, kurie nėra tikri, todėl turime įveikti daugelį dalykų.“

Baltųjų Rūmų nacionalinio saugumo komiteto atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad J. Bideno susitikimų metu daugiausiai dėmesio bus skiriama Izraelio ketinimams ir planams.

„Jis užduos jiems keletą sunkių klausimų. Juos užduos kaip draugas – tikras Izraelio draugas. Tačiau klausimų bus,“ – teigė J.Kirby.

„Be to, jis ketina aiškiai pasakyti, kad nenorime, jog šis konfliktas plėstųsi ar gilėtų. Tą jis išdėstys labai aiškiai.“

Planuojama, kad J.Bidenas pasiūlys Izraeliui karinę pagalbą ir aptars humanitarinės pagalbos teikimo Gazos gyventojams klausimus.

Taip pat numatoma, kad bus kalbama ir apie galimybę išlaisvinti bemaž 200 „Hamas“ įkaitais laikomų žmonių.

Pirmiau J.Bidenas planavo lankytis ir kaimyninėje Jordanijoje, kur ketino susitikti su karaliumi Abdullah II, Egipto prezidentu Abdeliu Fattah al-Sisi ir Palestinos savivaldos prezidentu Mahmoudu Abbasu, tačiau po to, kai į ligoninę Gazos Ruože pataikė raketa, susitikimai buvo atšaukti.

Baltieji Rūmai pranešė, kad M. Abbasas atšaukė susitikimą, kad laikytųsi trijų dienų gedulo, „kas yra visiškai suprantama kultūros prasme,“ – paaiškino J. Kirby.

J.Kirby taip pat pasakė, kad J. Bidenas ketino grįždamas namo su M. Abbasu ir A. al-Sisi pasikalbėti telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.