Australijos čiabuviai pasmerkė „gėdingą“ referendumo dėl jų teisių rezultatą

Australijos aborigenų lyderiai pirmadienį nutraukė tylą ir pasmerkė čiabuvių teisių referendumo rezultatus bei „gėdingą“ daugumą, nepritarusią svarbiam pasiūlymui.

Čiabuvių statulos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Čiabuvių statulos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 8:49 AM, atnaujinta Oct 23, 2023, 8:50 AM

Anksčiau šį mėnesį, kai dauguma australų per įpareigojantį referendumą balsavo prieš pirmųjų šalies gyventojų pripažinimą Konstitucijoje, išryškėjo didelis rasinis susiskaldymas. Daugelis čiabuvių lyderių savaitę tylėjo dėl referendumo, per kurį Australijos baltųjų dauguma atmetė jų teises, bet dabar nutraukė tylą, paskelbę atvirą laišką vyriausybei, kuriame kritikuojamas milijonų australų „pasibaisėtinas ir niekšiškas“ požiūris.

„Jokiu būdu nesutinkame, kad ši šalis nėra mūsų“, – rašoma laiške. „Tiesa ta, kad dauguma australų atliko gėdingą veiksmą, sąmoningai ar ne, ir tame nėra nieko pozityvaus“, – priduriama laiške.

Įgyvendinus reformas, parlamente būtų buvęs sukurtas konsultacinis organas „Balsas“, kuris kovotų su aborigenų bendruomenes kamuojančia nelygybe. Nepasirašytas laiškas grindžiamas reformą palaikiusių čiabuvių lyderių, bendruomenės narių ir organizacijų nuomone. Laiško autoriai taip pat atskleidė planus sukurti savo čiabuvių „Balsą“, kuris užsiims neteisybės su čiabuviais reikalais.

Australijos centro kairės ministras pirmininkas Anthony Albanese surengė referendumą, siekdamas suvienyti šalį ir ištaisyti istorinę neteisybę. Vietoj to, referendumas atskleidė rasines lūžių linijas, išlikusias ir praėjus daugiau nei dviem šimtams metų po britų kolonizacijos. A. Albanese pažadėjo, kad jo vyriausybė ir toliau sieks čiabuvių pripažinimo, nors neaišku, kokių turi galimybių.

Australijos aborigenų kultūra yra viena seniausių pasaulyje, tačiau jie, dažniau nei kiti australai, miršta jauni, gyvena skurde ir atsiduria kalėjime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.