Per ginkluotus užpuolimus Meksikoje žuvo 24 žmonės, tarp jų mažiausiai 12 policininkų

Pirmadienį Meksikoje per tris atskirus ginkluotus išpuolius žuvo mažiausiai 24 žmonės, tarp jų keliolika policijos pareigūnų, apie naujausią smurtą, smogusį prekybos narkotikais kamuojamiems regionams, pranešė pareigūnai.

Meksikos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Meksikos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 10:11 AM, atnaujinta Oct 24, 2023, 10:12 AM

Per daugiausiai aukų pareikalavusį incidentą nenustatyti užpuolikai nusitaikė į saugumo patrulį Garero valstijoje, žuvo mažiausiai 13 žmonių, dar du buvo sužeisti, sakoma valstijos prokuratūros pranešime. Anksčiau prokuroras Alejandro Hernandezas patvirtino, kad mažiausiai 11 žuvusiųjų buvo savivaldybės policijos pareigūnai.

Pasak pareigūnų, buvo užpulta vilkstinė, kuria keliavo aukštas valstybės saugumo pareigūnas, tačiau jie nepatvirtino žiniasklaidos pranešimų, kad jis ir jį saugoję policininkai buvo nužudyti. Vėliau užpuolimo vietoje buvo matomos patruliuojančios saugumo pajėgos, ant žemės gulėjo keli kūnai, praskrido policijos sraigtasparnis.

Per kitą išpuolį kaimyninėje Mičoakano valstijoje žuvo keturi civiliai ir vienas policininkas, dar du buvo sužeisti, pranešė pareigūnai. Valstijos prokuratūra pranešė, kad grupė ginkluotų užpuolikų užpuolė Takambaro miesto mero brolį. Tarp žuvusiųjų buvo restorano darbuotojas ir policijos pajėgų narys, mero brolis buvo sužeistas. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše buvo matyti, kaip užpuolikai ima šaudyti ir pabėga keliomis transporto priemonėmis.

Per trečią užpuolimą Vidurio Meksikos Pueblos valstijoje, kilus susišaudymui tarp įtariamų narkotikų prekeivių, žuvo mažiausiai šeši ir buvo sužeisti du žmonės, pranešė regiono vyriausybė. Incidentas įvyko vienoje kaimo bendruomenėje, maždaug už 120 kilometrų nuo Meksiko.

Meksiką kamuoja su karteliais susijęs kruvinas smurtas, nuo 2006 m., kai vyriausybė kovai su prekeiviais narkotikais pasitelkė kariuomenę, nužudyta daugiau nei 420 tūkst. žmonių. Nuo tada nužudymų skaičius šalyje išaugo tris kartus – 100 tūkst. gyventojų tenka 25 nužudymai.

Meksikoje taip pat užregistruota nuo 1962 m. dingusių daugiau nei 110 tūkst. žmonių, dingimai daugiausia siejami su nusikalstamomis organizacijomis.

Dėl konkuruojančių narkotikų prekeivių ir saugumo pajėgų konfrontacijos Garero ir Mičoakano valstijos yra vienos labiausiai smurto apimtų vietų šalyje. Nors Garero valstijoje yra garsusis Akapulko pakrantės kurortas, ji yra viena skurdžiausių Meksikos valstijų.

Smurtas, ypač nukreiptas į žemesnio lygio pareigūnus, dažnai išplinta visoje šalyje artėjant rinkimams. Kitąmet planuojami prezidento ir parlamento rinkimai.

Vis dėlto, pasak ekspertų, pastaroji smurto banga buvo ypač šokiruojanti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.