Valtelė su numanomais bėgliais iš Šiaurės Korėjos pasiekė Pietų Korėją

Medinė valtelė su grupe šiaurės korėjiečių įplaukė į Pietų Korėjos vandenis, antradienį pranešė Seulo kariškiai, tai panašu į itin retą pabėgimą per jūrų sieną.

Š. Korėjos siena.<br>AP/Scanpix nuotr.
Š. Korėjos siena.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 9:14 AM, atnaujinta Oct 24, 2023, 9:16 AM

Jungtinių štabų viršininkai teigė, kad laivas ir jo įgula, „manoma, pabėgo“ iš izoliuotos, branduolinius ginklus turinčios Šiaurės Korėjos. Laivelis buvo perimtas vandenyse prie rytinio Sokčo uostamiesčio, jame esantys žmonės perkelti į saugią vietą, sakoma pranešime. Juo plaukė keturi šiaurės korėjiečiai, jie „pareiškė ketinę pabėgti“, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi neįvardytu šaltiniu vyriausybėje.

Per dešimtmečius po 1950–1953 m. konflikto, kad išvengtų represijų ir skurdo, į pietus pabėgo daugiau nei 30 tūkst. Šiaurės Korėjos gyventojų. Tačiau praėjusiais metais tokių buvo tik 67, nes Pchenjanas uždarė sienas dėl koronaviruso, pirmiausia pasirodžiusio kaimynėje Kinijoje, svarbiausioje Šiaurės Korėjos sąjungininkėje.

Tik labai mažai perbėgėlių iš Šiaurės Korėjos pavyko kirsti jūrų sieną, arba demilitarizuotą zoną, skiriančią formaliai tebekariaujančias dvi šalis. Dauguma perbėgėlių pirmiausia keliauja į Kiniją, kartais ten lieka daugelį metų, kol jiems pavyksta per trečiąsias šalis išvykti į Pietų Korėją. Tačiau kelias per šiaurinę sausumos sieną toks pats rizikingas, nes pabėgusiesiems dažnai gresia areštas ir galimas deportavimas atgal į Šiaurės Korėją, jei jie pagaunami. Aktyvistai teigia, kad bėgliams gresia griežta bausmė arba net mirties nuosprendis, jei jie priversti grįžti namo. Šį mėnesį Seulo valdžia pranešė, kad daug šiaurės korėjiečių buvo repatrijuoti iš Kinijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.